Edu2023 – Copii fericiți, comunități sustenabile este un proiect realizat și implementat de Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, cu susținerea financiară a companiei HeidelbergCement România.

Edu2023 se desfășoară în 11 localități din 3 județeHunedoara (Șoimuș, Băița, Chișcădaga, Hărțăgani, Boholt, Păuliș, Bălata), Dâmbovița (Fieni, Pucioasa) și Neamț (Tașca, Bicaz). Proiectul vizează 2000 de copii, 159 cadre didactice formate din 23 grădinițe și școli și susținerea cu materiale de ghidaj a aproape 3000 de părinți.

 

Edu2023 – Copii fericiți, comunități sustenabile își propune să îmbunătățească mediul educational prin dezvoltarea de către Centrul Step by Step a unor pachete de materiale educaționale și de învățare pentru dotarea grădinițelor și școlilor cuprinse în proiect.

Proiectul va spori competențele profesionale ale cadrelor didactice din învățământul preșcolar și primar, prin formare continuă și schimburi de experiență și va crește calitatea actului educațional la grupe și clase prin asistență tehnică și mentorat.

2020

Tablete conectate la Internet pentru 272 de copii

2021

Table inteligente și videoproiectoare în 78 de săli de clasă

Tablete grafice pentru 226 de cadre didactice

272 de copii au primit tablete conectate la Internet, în cadrul programului Edu2023

272 de copii din 7 școli primare și gimnaziale din trei județe se vor familiariza în vacanța de vară cu tehnologia și vor deprinde utilizarea resurselor online după ce au primit tablete care să îi ajute în învățare și interacțiunea cu colegii și profesorii. Este vorba de elevi de la  Școala Gimnazială “Mihai Viteazul” Pucioasa, Școala Gimnazială nr. 4 Pucioasa, Școala Gimnazială “Diaconu Coresi” Fieni (județul Dâmbovița) și școlile din localitățile Băița, Șoimuș (județul Hunedoara), Bicaz și Tașca (județul Neamț), unități de învățământ în care Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională desfășoară proiectul Edu2023, susținut financiar de compania HeidelbergCement România.

Tabletele au sistem de operare Android, ecran 10 inch IPS,  camera 5 MP, procesor Quad-Core 1,1 GHz,  memorie interna 16 GB și 2 GB RAM, iar copiii vor putea utiliza gratuit Internetul,  în trafic național nelimitat de date, pentru o perioadă de 2 ani de zile.

Beneficiari sunt elevii ale căror familii nu aveau posibilitatea achiziționării tehnologiei necesare pentru continuarea învățării online și au fost selectați în urma anchetelor sociale desfășurate de conducerile școlilor.

Prof. Elena-Cristina Sasu, Școala Gimnazială „Regina Maria” Bicaz, a explicat că a identificat, împreună cu învățătorii și profesorii diriginți un număr de 71 de elevi care nu dispuneau de echipamente informatice pentru participarea la cursurile on-line. “Acești elevi provin din familii dezavantajate din punct de vedere socioeconomic și care nu își permit achiziționarea unui asemenea echipament informatic și nici plata unui abonament. Primirea acestor tablete este salvatoare pentru elevii din grupul țintă. Acum vor simți și ei ca fac parte din comunitatea on-line a clasei lor, deoarece în toată această perioadă dificilă au participat foarte puțin de pe telefoanele părinților ori ale fraților mai mari sau chiar deloc, la lecțiile on-line”, spune Prof. Elena-Cristina Sasu.

Prof. Elena-Maria Negrean, directoarea Școlii Gimnaziale Șoimuș afirmă că “programul Edu2023 a devenit un sprijin real pentru elevii care nu beneficiau de instrumente și nu-şi puteau continua studiile în regim organizat/monitorizat, îndepărtând problemele de echitate preexistente.

“Donarea acestor tablete  ne ajută să mutăm cu încredere școala acasă și astfel să putem continua învățarea dincolo de catedră, încurajându-i și pe acești elevi să învețe că pot lucra independent. Și cum, din perspectiva tehnologiei, copiii sunt atrași în mod deosebit de mediul digital – dinamic, colorat, interactiv, cu siguranță, se vor întreba dacă ceea ce li se întâmplă este real. Da. Răspunsul se regăsește chiar în asemenea acțiuni menite să sprijine, inclusiv, categoriile vulnerabile ale comunității”, a spus Prof. Camelia Moraru, directoarea Școlii “Diaconu Coresi” Fieni.

Proiectul Edu2023 – Copii fericiți, comunități sustenabile își propune să îmbunătățească mediul educațional în localitățile în care trăiesc și muncesc familiile angajaților companiei care finanțează acest program, HeidelbergCement România.

Responsabilitatea HeidelbergCement România se manifestă dincolo de granițele fabricilor noastre, iar dezvoltarea sustenabilă a companiei este direct legată de bunăstarea comunităților în care ne desfășurăm activitatea. Educația este unul din domeniile cheie ale acestui drum pe care ne-am luat angajamentul să îl parcurgem împreună, de aceea am încercat să susținem mereu astfel de proiecte. Ne bucurăm că alături de partenerii noștri de la Step by Step și cu sprijinul cadrelor didactice, am putut să intervenim pentru a facilita accesul la educație copiilor din comunitățile noastre,” a declarat Florian Aldea, Președinte-Director General HeidelbergCement România.

La rândul său, Carmen Lică, directoarea Centrului Step by Step, arată că „efortul de îmbunătățire a mediului educațional în localitățile vizate se va reflecta într-o primă etapă în susținerea participării copiilor la activitățile de învățare, pe termen mediu și lung proiectul generând o îmbunătățire a calității vieții familiilor și susținând dezvoltarea locală.”

Atelierele Edu2023: Relația părinte-copil-învățător a devenit mult mai strânsă în perioada cursurilor online

Suspendarea cursurilor pare să fi avut și efecte pozitive în viața școlarilor, reiese din dezbaterile desfășurate în cadrul Atelierelor Edu2023. Pe lângă generarea unor noi resurse educaționale, adaptate mediului electronic, relația părinte – copil – învățător pare să fie marea câștigătoare a acestei perioade. Nevoiți să interacționeze aproape zilnic, părinții și cadrele didactice au acționat împreună pentru a susține cât mai bine învățarea online a celor mici, au arătat învățătoarele participante la schimburile de bune practici în învățământul primar, desfășurate pe 4 și 10 iunie.

Coordonate de expertul educațional Adriana Dobrițoiu, schimburile de bune practici în învățarea la distanță pentru copiii din învățământul primar au avut ca prim scop cunoașterea dificultăților întâmpinate în cadrul învățării online și a soluțiilor găsite în depășirea acestora.  

M-am bucurat foarte mult de entuziasmul și creativitatea  celor peste 50 de învățătoare participante care, deși prinse într-o multitudine de provocări, în loc să se lamenteze și să caute scuze, au găsit de cele mai multe ori cele mai potrivite și adecvate soluții de învățare online, inclusiv in cadrul școlilor cu clase simultane din proiect, a spus Adriana Dobrițoiu, după întâlnirile online cu cadre didactice din județele DâmbovițaHunedoara și Neamț.

După această primă etapă, învățătoarele vizate de proiectul Edu2023 vor beneficia de un curs educație centrată pe copil, primind astfel acces la cele mai noi practici educaționale folosite la clasă sau în învățarea la distanță, asistată de tehnologie.

Atelierele Edu2023: Activitățile interactive create în perioada pandemiei devin o resursă utilizabilă permanent

Efortul creativ fără precedent făcut de cadrele didactice în perioada suspendării cursurilor a determinat realizarea unor noi resurse, moderne, care vor fi folosite în continuare, aceasta este una dintre concluziile primelor două zile de ateliere online Edu2023.

În zilele de 3 și 5 iunie, 70 de educatoare din județele Hunedoara, Dâmbovița și Neamț au participat la atelierele dedicate schimburilor de bune practici privind învățarea la distanță/asistată de tehnologie la copiii preșcolari.

Sesiunile susținute de expertul în educație timpurie Cristiana Boca au urmărit documentarea modelelor folosite în continuarea învățării acasă în serviciile de educație preșcolară, validarea acestora, dar și reflectarea pentru construirea unei pedagogii preșcolare postpandemie.

Discuțiile cu profesioniștii participanți au scos la iveală soluții diverse, în ciuda provocărilor comune. Toate cadrele didactice s-au confruntat cu probleme pornind de la infrastructură, dispozitive de conectare sau lipsa abilităților digitale ale adulților care acompaniau copiii, continuând cu lipsa conținuturilor digitale pentru copiii mici și dificultatea de a transfera învățarea față în față în învățare online. Printre soluțiile găsite se numără participarea la cursuri pentru creșterea competențelor digitale, crearea de conținut digital de către educatoare, lucrul împreună în echipe profesionale, dar și întărirea relației de parteneriat cu familia.

Expertul educațional Cristiana Boca spune că experiența ca trainer în atelierele online cu profesioniștii din comunitățile în care se desfășoară proiectul Edu2023 a fost una plină de energie: „M-a bucurat implicarea participantelor, dorința lor de a-și împărtăți practicile, de a învăța una de la alta, dovedind încă o dată curaj și perseverență în abordări pedagogice noi, pentru care nu au fost pregătite special dar pe care le-au îmbrățișat cu creativitate și din dorința de a fi aproape de copii.

Reflectând la experiența trăită, multe dintre educatoare își propun să păstreze din această perioadă activitățile distractive și interactive create, îmbinarea activităților față în față cu folosirea unor resurse digitale, dar și valorificarea expertizei părinților sau comunicarea transparentă folosind diferite platforme.

Edu2023 – O nouă sesiune de formare continuă pentru profesioniștii din educația preșcolară

Profesioniștii din serviciile de educație timpurie – nivel preșcolar din județele Dâmbovița (grădinițele din Fieni, Pucioasa), Hunedoara (grădinițele din Chișcădaga, Șoimuș, Băița, Păuliș) și Neamț (grădinițele din Bicaz, Tașca) au participat la o nouă sesiune de formare continuă online, în perioda 6 – 13 iulie 2020, în cadrul proiectului Edu 2023 – Copii fericiți, comunități sustenabile.

Temele au abordat Parteneriatul familie – grădiniță – comunitate, Învățarea stimulatoare în mediile indoor și outdoor, Grupa preșcolară democratică, Curriculum pentru educație timpurie 2019, Joc, învățare, dezvoltare la copilul preșcolar, atât din perspectiva lecțiilor învățate în timpul pandemiei de Covid-19, dar mai ales reflectând și pregătind noua întâlnire atât de așteptată cu copiii preșcolari.

Formatoarele Ramona Milea, Veronica Suciu, Maria Grigore, Eugenia Ignat, Rodica Brănișteanu și Adriana Popițan au menținut interactivitatea prin jocuri și activități de învățare în grupuri, exersând în același timp competențele digitale ale cursanților.

Astfel, 145 de profesioniști și-au extins și diversificat competențele pentru a realiza proiectarea curriculară atât pentru un scenariu față în față cât și online, au învățat să acceseze sau să creeze resurse digitale, au abordat colaborarea cu familia pornind de la respectul și încrederea în capacitatea acesteia de a-și dezvolta competențele parentale și au reflectat asupra cadrului adecvat de învățare în noul an școlar. 

Dezinfectanți și 150.000 de măști pentru școlile din programul Edu2023

150.000 de măști și 300 de litri de dezinfectanți profesionali donați de HeidelbergCement România au ajuns în șase dintre unitățile de învățământ în care Centrul Step by Step desfășoară programul Edu2023. Este vorba de școli și licee din localitățile Băița, Șoimuș (județul Hunedoara), Bicaz, Tașca (județul Neamț), Fieni (județul Dâmbovița).

Materialele menite să susțină respectarea măsurilor de prevenire și combatere a răpândirii SARS-CoV-2, sunt fabricate în România, la Zalău (măștile), respectiv la Cluj-Napoca (dezinfectanții).  Fiecare unitate de învățământ a primit câte 25.000 de măști și 50 de litri de dezinfectant concentrat pentru soluții.

Într-un mesaj de mulțumire, prof. Rodica Iorga, directoarea Liceului Carol I” Bicaz, arată că sprijinul primit are o semnificaţie deosebită: Mulţi elevi provin din familii cu situaţie materială modestă care nu-şi pot permite achiziţia frecventă a măştilor şi vom putea veni în sprijinul lor oferindu-le o protecţie adecvată, inclusiv prin utilizarea produselor dezinfectante. Mai mult, valoarea acestor produse ne asigură posibilitatea reorientării unor resurse financiare proprii către susţinerea activităţii educaţionale prin mijloace moderne (calculator, camere video etc) atât de necesare în perioada actuală.”

Proiectul Edu2023 – Copii fericiți, comunități sustenabile își propune să îmbunătățească mediul educațional în localitățile în care trăiesc și muncesc familiile angajaților companiei care finanțează acest program, HeidelbergCement România.

Principala noastră preocupare în toată această perioadă a fost și continuă să fie menținerea sănătății și siguranței angajaților și partenerilor noștri. Dincolo de măsurile stricte pe care le-am luat la nivel intern, responsabilitatea noastră depășește granițele fabricilor HeidelbergCement. Ne-am luat angajamentul de a fi în permanență alături de comunitățile noastre, și de aceea, pe toată perioada acestei crize am continuat să comunicăm activ cu reprezentanții acestora, încercând să identificăm împreună soluții pentru nevoile urgente existente. Astfel, printr-un efort comun, alături de partenerii noștri de la Step by Step, am reușit să acționăm rapid, contribuind cu materialele de protecție necesare pentru școlile în care învață mai mult de 2.000 de elevi din comunitățile noastre,”a declarat Florian Aldea, Președinte-Director General HeidelbergCement România.

ZOOMtelier: Necesitatea observării copiilor preșcolari și Asigurarea stării de bine

58 de profesioniști din serviciile de educație timpurie  au inceput semestrul al II-lea participând la un atelier de lucru cu tema: Necesitatea observării copiilor preșcolari și Asigurarea stării de bine la redeschiderea grădinițelorAtelierul susținut a fost primul din seria ZOOMtelier adresată profesorului reflexiv din educația timpurie.

Intervențiile teoretice, dar mai ales ideile de bune practici ale echipei de formatori ai Centrului Step by Step au fost completate de intervenții ale colegelor participante, profesori pentru învățământ preșcolar și directori ai grădinițelor din județele Dâmbovița, Hunedoara și Neamț, înscrise în proiectul Edu2023 – Copii fericiți, comunități sustenabile.

Starea de bine a copiilor, profesorilor și a părinților, în context pandemic, precum cel pe care îl trăim, nu este una ușor de asigurat în grădinițe. Profesioniști entuziaști, determinați să construiască o grădiniță a tuturor, au schimbat idei, practici, după prima săptămână definită prin:

Partea a doua a Zoomtelierului s-a concetrat pe instrumente pentru realizarea observării și înregistrării datelor, pentru a proiecta un demers didactic semnificativ, în concordanță cu nevoile și interesele copiilor. Listele de verificare prezentate, precum și alte tehnici de colectare a datelor, vor îmbogăți instrumentele pe care vor ffi folosite la grupe.