O generoasă resursă educațională structurată în două părți – Drumul spre sănătate, cu temă umbrelă sănătatea, cu componente precum îngrijirea organismului și alimentația, sub diversele lor aspecte și Pași mici într-o lume mare, centrată pe comportamente și acțiuni de protejare a sănătății și securității personale. Fiecare din cele nouă capitole subliniază dimensiunile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, arte, matematică) ale învățării așa cum se regăsesc în activitățile de fiecare zi.

Citește mai mult

Sugestii pentru părinții și aparținătorii cu copii mici  (12 – 36 luni)

Centrul Step by Step are convingerea că timpul pe care părinții îl petrec acasă în compania copiilor lor și activitățile pe care le fac împreună, pot să sprijine cel puțin la fel de mult dezvoltarea copiilor.

Fără să se aștepte ca părinții și aparținătorii să poată lua locul profesioniștilor care lucrează cu copiii în serviciile de educație timpurie (creșe, grădinițe, centre de zi), Centrul Step by Step încurajează familiile să se angajeze în dialog și comunicare permanentă cu aceștia și să se implice în organizarea unor situații și experiențe de învățare acasă, pe baza recomandărilor și sugestiilor primite.

Citește mai mult sau DESCARCĂ PDF

Sugestii pentru părinții și aparținătorii cu copii preșcolari  (3 – 6 ani)

În perioada în care grădinițele sunt închise din cauza pandemiei de COVID-19, părinții sunt cei care stau acasă cu copiii permanent și se preocupă nu numai de supravegherea lor, dar și de impactul pe care această perioadă îl are sub raportul dezvoltării lor emoționale, sociale și cognitive.

Centrul Step by Step încurajează consolidarea relației părinților cu educatoarea de la grupa copilului, care, în această perioadă, va pune la dispoziție în funcție de resurse și posibilități, un plan de lucru pentru grupe, dar mai ales pentru fiecare copil, pentru a continua învățarea în spațiul de acasă!

Citește mai mult sau DESCARCĂ PDF

2 x 10 activități de la care pot fi dezvoltate 100 de experiențe de învățare

Centrul Step by Step susține părinții ca primi educatori ai copiilor și, prin acest pachet, le sprijină abilitățile și încrederea că întreprind tot ce le stă în putere pentru a contribui la dezvoltarea celor mici, iar experiențele propuse sunt un prilej de conectare cu copilul.

Pe baza resurselor la dispoziție în fiecare casă, pachetul propune activități și experiențe (pentru 6-36 luni, respectiv 3-6 ani) care acoperă toate domeniile dezvoltării, de la limbaj și comunicare, socio-emoțional, dezvoltare fizică, sănătate și igienă personală, domeniul cognitiv și cunoașterea lumii, încorporând capacități și atitudini în învățare.

Citește mai mult 

Fiecare poveste e un moment de relaxare, dar poveștile trebuie considerate și oportunități de începere a unor dialoguri sau activități creative cu copiii.

Pornind de la exemplele realizate de experții Step by Step, puteți genera noi teme de discuție și activități pentru cei mici. 

Citește mai mult

Fie că este vorba de dorința de cunoaștere, fie că suntem în căutarea unor resurse care să transforme o lecție, Internetul este o fereastră spre mii de expoziții și tururi virtuale în muzee și instituții din întreaga lume. De la o vizită virtuală în Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu doar un click vom ajunge la bordul unui submarin american sau putem începe explorarea planetei Marte.

Citește mai mult

La apelul și sub coordonarea Centrului Step by Step, cadre didactice din întreaga țară pun la dispoziția colegilor resurse pe care le-au realizat în cadrul efortului comun de combatere a efectelor pandemiei asupra parcursului educațional al copiilor.  Fie că fac referință la predarea în sistemul clasic, fie că respectă principiile alternativei educaționale Step by Step, aceste resurse conțin sugestii pentru copii și părinți, repere metodice, planificări de activități sau resurse digitale produse sau centralizate de catre cadre didactice din sistemul public, după 15 martie 2020.

Citește mai mult

În această perioadă elevii și profesorii se află în fața unei mari provocări – continuarea procesului de învățare la distanță – un proces cu care mulți se confruntă pentru prima dată. Printre soluțiile care pot fi utilizate de elevi și profesori se află și cele puse la dispoziție gratuit de Microsoft. Cu sprijinul Microsoft România și al Fundației EOS, încercăm să răspundem următoarelor întrebări: Cum obținem Office 365 Education gratuit, Cum desfășurăm cursurile prin intermediul aplicației Teams sau Cum utilizăm aplicații precum Word, Excel, PowerPoint sau OneDrive. 

Citește mai mult

Milioane de copii  se întreabă, probabil, cine sau ce este acest COVID-19 despre care vorbesc tot timpul cei mari și care este o atât de mare amenințare mai ales pentru bunici. Poate că primul imbold al părinților este de a-i trimite pe cei mici la joacă sau să le reamintească faptul că doamna educatoare i-a rugat online să deseneze o căsuță. Desigur, parcursul educațional este important, dar cel mai important în această perioadă de provocări nemaintâlnite pentru generațiile active este ca fiecare copil să înțeleagă ce se întâmplă. Deci cine sau ce este COVID-19, cel de care se teme toată lumea și din cauza căruia nu mai putem merge la locul de joacă?

Citește mai mult