Ghidul Cresc responsabil reprezintă o transpunere – documentare în scris a unui proiect dezvoltat în Grădinița Bambi Step by Step în anul școlar 2015 – 2016 și care s-a transformat, ca urmare a unui proces de reflecție în echipă, într-un mod de a crește, îngriji, educa și forma copiii antepreșcolari și preșcolari care ne trec pragul.

Unul dintre cei mai importanți piloni ai proiectului, creșterea autonomiei personale, a devenit o preocupare constantă și care, în procesul învățării de fiecare zi, a avut ca efect creșterea stimei de sine a copiilor, acceptarea și asumarea responsabilităților față de sine, comunitate și mediu, dar și minimalizarea conflictelor în sala de clasă.

Am aflat astfel că pe măsură ce încrederea în sine a copiilor a crescut, s-a amplificat și sentimentul de apartenență la grup; de asemenea, pe măsură ce contribuțiile copiilor au fost valorizate, opiniile și inițiativele lor au avut impact în viața de zi cu zi a clasei, dar și a familiei, ceea ce a constituit o motivație puternică a continuării demersului început. Pornind de la credința că perioada copilăriei reprezintă un timp al căutării înțelegerii lumii și pentru că învățarea nu se produce doar în școală, respectiv, în grădiniță, proiectul Cresc responsabil aduce împreună familia, grădinița, comunitatea sau diverse locuri de muncă semnificative, alegând contexte de învățare cât mai reale/naturale.

Ghidul este structurat în două părți, din care prima, intitulată Drumul spre sănătate, are ca temă umbrelă sănătatea, cu componente precum îngrijirea organismului și alimentația, sub diversele lor aspecte. A doua parte, Pași mici într-o lume mare, se centrează pe comportamente și acțiuni de protejare a sănătății și securității personale, precum și realizarea unor activități autonome, dovedind inițiativă și competențe antreprenoriale, în viața de zi cu zi.

Fiecare capitol subliniază dimensiunile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, arte, matematică) ale învățării așa cum se regăsesc în activitățile de fiecare zi, cu scopul de a conștientiza modul în care putem cultiva și extinde experiențele științifice ale copiilor, stimulându-le curiozitatea naturală și natura iscoditoare.

Ne dorim ca pentru cititorii lui, ghidul Cresc responsabil să fie o resursă care să inspire și să motiveze demersuri didactice inovative în educația timpurie, plecând de la încrederea pe care o putem avea în copii, ca persoane capabile să învețe, în ritm și stil propriu, precum și încrederea în capacitatea personalului didactic, ca în echipă, să crească permanent calitatea procesului de educație din instituție, în beneficiul copiilor și al evoluției personale.

Cresc responsabil – Ghid Step by Step pentru a crește copii autonomi și fericiți – DESCARCĂ PDF