Învățare prin joc este un curs de formare a profesioniștilor din învățământul ante-preșcolar, preșcolar și primar prin care aceștia deprind și consolidează tehnicile de a face  învățarea mai atractivă și mai angajantă pentru copii, contribuind la dezvoltarea lor holistică.

Cursul Învățare prin joc este desfășurat în baza protocolului cu MEd nr.10.857/2022, în cadrul Inițiativei Educația și Dezvoltarea Timpurie a Copilului în România derulată de UNICEF în parteneriat cu Centrul Step by Step.

Alături de Ministerul Educației și UNICEF, Centrul Step by Step continuă, astfel, prin susținerea dezvoltării profesionale continue, extinderea comunității de învățare de la nivelul sistemului de educație timpurie și creșterea capacității întregului sistem de educație.

Învățare prin joc

Programul de formare este organizat de Centrul Step by Step în parteneriat cu  Reprezentanța UNICEF în România, cu susținerea tehnică și financiară a Fundației Lego. Primele etape ale programului presupun formarea formatorilor care vor susține desfășurarea cursului pentru profesioniștii din întreaga țară. Primele sesiuni pentru formarea formatorilor s-au desfășurat în luna martie, 2023, la București. 190 de cadre didactice, profesioniști în educație timpurie și din centrele PrimoHUB au participat la 10 sesiuni de lucru organizate în șase spații de formare.

Formarea formatorilor pentru cursul Învățare prin joc este realizată de experții Fundației Lego din Ucraina, acolo unde implementarea învățării prin joc a început în urma cu 12 ani. Oksana Roma, manager de program la Fundația Lego, spune că programul va contribui la întărirea sectorului public pentru copilăria timpurie din România și Moldova, unde programul desfășurat în Ucraina este implementat cu sprijinul  UNICEF și organizațiilor Step by Step din cele două țări.  Centrul Step by Step (România) și PEPP (Moldova).

Schimburile de experiență realizate de formatoare după prima serie de formări au contribuit la îmbunătățirea modului de implementare a formării pentru ca jocul să devină o practică zilnică. În luna noiembrie, 2023, 170 de profesioniști  – inspectori școlari pentru educație timpurie, formatori, cadre didactice, reprezentanți ai liceelor pedagogice, profesioniști în educația timpurie și din centrele PrimoHUB – au participat la o nouă serie de sesiuni de formare.  

Inspectorii pentru educație timpurie din întreaga țară au fost prezenți la sesiunile Învățare prin joc pentru a înțelege care sunt metodele folosite în cadrul cursului și pentru a analiza cum pot susține participarea a cât mai multe cadre didactice la acest curs gratuit.

În această etapă, Învățare prin joc se adresează personalului din creșe, grădinițe, servicii complementare pentru educație timpurie și contribuie la sporirea capacității sistemului de învățământ de a oferi  educație timpurie incluzivă și de calitate.

Accesul la cursul gratuit Învățare prin joc se realizează doar la nivel de unitate de învățământ, în baza solicitărilor transmise de inspectoratele școlare către Centrul Step by Step, pe adresa de mail office@stepbystep.ro.