Proiectul New Kids of the Code: Fun, Creativity, Applicability, Sustainability are scopul de a contribui la dezvoltarea gândirii critice și logice a copiilor ca elemente cheie în formarea competențelor digitale.
Desfășurat pentru două grupe de vârstă, NKOTC răspunde programei școlare naționale, propunând copiilor din învățământul primar contexte de învățare care antrenează gândirea critică și materiale suport pentru elevi și cadre didactice.
Pentru învățământul secundar inferior, proiectul aduce kituri de învățare și un Curs opțional integrat, bazat pe tehnologia informației.

Proiectul a debutat în 2018 cu întâlniri de lucru ale specialiștilor implicați în stabilirea conținuturilor educaționale pentru învățământul primar, etapă urmată în prima parte a anului 2019 de redactarea și machetarea acestora, concomitent cu proiectarea și producția Kiturilor Cunoașterii oferite elevilor din învățământul gimnazial.

Pe parcursul anului 2018 a fost elaborat și cursul pentru profesorii din învățământul primar, curs acreditat de Ministerul Educației la începutul anului 2019. Acreditarea cursului a fost urmată de pregătirea echipei de 29 de formatori care asigură sustenabilitatea proiectului.

În a doua jumătate a anului 2019 s-a finalizat producția Kiturilor Cunoașterii și s-a încheiat distribuirea materialelor educaționale: ghid de gândire critică și instrumente pentru antrenarea gândirii critice în toate contextele de învățare. La începutul anului școlar toate cadrele didactice beneficiaseră deja de formarea desfășurată în baza suportului de curs realizat în cadrul proiectului.

638 de învățători din 113 școli au fost pregătiți de o echipă de 29 de formatori, în cadrul sesiunilor de formare desfășurate la București, Brașov, Botoșani, Bistrița, Cluj-Napoca, Constanța, Târgoviște, Galați, Oradea și Tulcea, numărul participanților depășind estimarea.

Învățătorii au deprins utilizarea seturilor educaționale și au experimentat posibile contexte de învățare care să faciliteze la clasă antrenarea gândirii logice și utilizarea elementelor de logică informală și, nu în ultimul rând, transferul în situații de viață pentru fiecare copil.
Primul ghid de gândire critică realizat în România

Până la finalul lunii noiembrie 2019, au ajuns și au început să fie folosite de elevii școlilor participante în proiect, alături de Kiturile Cunoașterii, 8.000 de seturi educaționale, de două ori mai multe decât își propunea inițial proiectul, în momentul lansării și obținerii finanțării Microsoft.


8000 de seturi de educaționale pentru deprinderea gândirii critice
“Îmi place să facem exerciții de pe cartonașele din cutie, pentru că învățăm lucruri despre care nu am mai auzit până acum. Ne fac să activi și să aflăm că este importat cum gândim, cum progresăm, cum depășim obstacole și limite.”
Adelina Izabela, elevă în clasa a III-a, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” Tulcea
„Pot folosi cunoştinţe din diferite domenii, fac analogii cu experienţele proprii de viaţă. Materiale sunt atractive, îi ajută să gândească cât mai bine, să reflecteze, să găsească soluţii, să privească o situaţie din mai multe perspective. Cursul reprezintă o inovaţie în învăţământul românesc, o nouă direcţie spre pregătirea elevilor pentru viitor.”
Simona Ţifui, profesor înv. primar, Şcoala Gimnazială „Nicu Albu” Piatra Neamţ




12 traineri formați pentru instruirea a 160 de cadre didactice în vederea aplicării în clasele din învățământul secundar inferior a cursului opțional integrat, bazat pe tehnologia informației. Primele 40 de cadre didactice au beneficiat de formarea profesională în Februarie 2020, restul formărilor, programate pentru finalul lunii Martie, fiind suspendate prin Ordin de Ministru din cauza declarării pandemiei de COVID-19.

Profesorii de informatică din cele 9 școli în care s-a desfășurat proiectul au participat la un curs de folosire a instrumentelor inovative de predare TIC.
În urma acestui curs, profesorii conduc activitatea cluburilor de codare NKOTC în orașele lor, respectiv Bistrița Năsăud, Constanța, Brașov, Cluj Napoca, Oradea, Galați, Tulcea și București.
Toate cluburile NKOTC au fost dotate în cadrul proiectului cu kituri Arduino și toate școlile participante au primit licențe Minecraft.

Suspendarea cursurilor și tuturor activităților școlare a determinat trecerea cluburilor NKOTC în mediul online și adaptarea cu succes a activităților membrilor.

Gândirea critică și abilitățile de programare le-au permis elevilor din clubul NKOTC București să realizeze propria aplicație de combatere a bullyingului.

Resursele educaționale create și puse la dispoziția copiilor din peste o sută de școli primare, rețelele naționale de formatori, cursurile acreditate, formarea profesorilor de TIC din școlile participante în proiect, dar și exercițiul de lucru online sunt elemente care au asigurat și asigură participarea națională și sustenabilitatea proiectului, dincolo de provocările aduse de pandemia COVID-19.

