Șahul de la învățarea în clasă la povești de spus acasă  

Centrul Step by Step propune o abordare inovatoare a utilizării șahului ca mijloc de antrenare a gândirii și în același timp de relaxare, bazată pe folosirea în clasă a cărților „Teaching Chess Step by Step„.

Programul își propune să sporească prin intermediul jocului de șah competențe precum luarea deciziilor, elaborarea unui plan de acțiune, urmărirea unui scop, gestionarea emoțiilor, responsabilitatea și dezvoltarea spiritului de fair-play.

Acest program este dezvoltat cu susținerea financiară oferită de Fundația Superbet.

Școli participante în etapa de pilotare și documentare a programului

 

Programul pilot a debutat în al doilea semestru al anului școlar 2021-2022, în cinci unități de învățământ, prin includerea jocului de șah în activitățile din grădiniță și școală, pentru copiii de la 5 la 10 ani.

  • Școala Gimnazială Step by Step București
  • Școala Gimnazială “Diaconu Coresi” Fieni
  • Colegiul Național Pedagogic “Constantin Cantacuzino” Târgoviște
  • Grădinița Nr. 252 București
  • Grădinița Bambi Step by Step București

Cele 3 cărți Teaching chess Step by Step, autori Igor Khmelnitsky, Michael Khodarkovsky si Michael Zadorozny (una pentru cadrele didactice și 2 cu exemple de activități care pot fi realizate în grupe și clase) au fost traduse, tipărite și au fost distribuite în cele patru unități de învățământ în care se desfășoară etapa pilot a programului.

Fiecare clasă înscrisă în proiect a fost dotată cu câte zece table de șah la dimensiuni de competiție.

predarea sahului step by step (2)

Ghidul pentru profesori utilizează un limbaj simplu, cu instrucțiuni ușor de înțeles astfel încât și profesorii nefamiliarizați cu jocul de șah să-l înțeleagă și apoi să predea copiilor noțiuni elementare de șah. 

Cărțile destinate profesorilor anticipează toate elementele în care ar exista mici erori într-un joc de șah la clasă și explică cum se pot rezolva, oferind planuri de lecții care sugerează expresii sau exemple specifice de folosit.

Calitatea învățării este cuantificată cu ajutorul a peste optzeci de rezultate măsurabile ale învățării produse prin jocul de șah în clasă, iar un ajutor important îl reprezintă exercițiile menite să consolideze cunoștințele pe care copiii le dobândesc în clasă.

Pentru cele mai mici grupe de vârstă, dar nu numai, familiarizarea cu jocul de șah, piese și reguli devine parte a activităților creative de artă (de ex. prin confecționarea propriilor piese din materiale reciclabile), respectiv a activităților sportive.

Dincolo de programul pilot

În etapa pilot a proiectului, manualele Fundației Kasparov au ajuns la 52 de cadre didactice  și peste 800 de elevi și peste 300 seturi de șah au fost distribuite în peste 30 de clase.  Mai mult, într-o abordare inovatoare a folosirii jocului de șah, copiii s-au bucurat de  The GAMBIT – un concept Step by Step care transformă învățarea șahului în „performance art”. Este vorba despre o partidă de șah desfășurată în holul central al școlii cu ajutorul unei table cu piese magnetice supradimensionate. Astfel, șahul s-a transformat într-o activitate care în pauze a antrenat nu doar jucători ci și suporteri.  Prin extindere, proiectului The Gambit a devenit în 2022  THE SUPERGAMBIT.

Începând cu 2022, 2400 de elevi și 150 de cadre didactice vor beneficia de kitul “Predarea șahului Step by Step”, în urma investiției făcute de Fundația Superbet în extinderea proiectului. Etapa va cuprinde grupe de grădiniță, clasele pregătitoare, clasa întâi și a II-a din unități de învățământ din 16 județe și Municipiul București. Și de această dată elevii vor primi seturi individuale de șah, clasele participante urmând a fi dotate cu table smart prin noua componentă de tehnologie a proiectului. Fiecare școală va primi un joc SUPERGAMBIT pentru ca jocul să continue în fiecare pauză, sub privirile tuturor elevilor.  

În anul școlar 2022-2023,  proiectul continuă în grădinițele și școlile pilot și s-a extins în 17 noi unități de învățământ:

Colegiul National Pedagogic „Constantin Brătescu” – Constanța,

Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” – Tulcea,

Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” – Oradea,

Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” – Botoșani,

Şcoala Gimnazială „Regina Elisabeta” – Rădăuți,

Colegiul Naţional ”Andrei Mureşanu” – Bistrița,

Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” – Slatina,

Şcoala Gimnazială „Váradi József” – Sfântu Gheorghe,

Liceul Pedagogic „Matei Basarab” – Slobozia,

Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” – Deva,

Şcoala Gimnazială „Nicu Albu” – Piatra Neamț,

Şcoala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” – București,

Grădinița Nr. 11 – Satu Mare,

Grădinița Nr. 22 – Botoşani,

Grădinița Nr. 12 – Alba Iulia,

Grădinița Nr. 18 – Focşani,

Grădinița Sarighiol – Tulcea.