
Evaluați cu sinceritate capacitatea grădiniței, a personalului didactic și a copiilor de a desfășura/ participa la activități on-line; stabiliți nevoile principale în acest sens (informaționale, materiale și umane).
Ca manager, oferiți personalului diverse posibilități de formare on-line care să asigure formarea, consolidarea și extinderea abilităților digitale necesare desfășurării educației on-line.
Ca manager, asigurați dispozitivele necesare, diferite accesorii (microfon) și o conexiune bună pentru ca activitățile pe platforme sincron să poată fi organizate de educatoare de la sediul grădiniței.
Identificați soluții pentru copiii care nu au dispozitive și/sau conexiune la internet pentru a participa la activitățile la distanță/on-line:
- Luați legătura cu părinții telefonic sau printr-o vizită la domiciliu pentru a stabili sub ce formă continuă învățarea pe perioada suspendării cursurilor față în față;
- Transmiteți saptămânal/bilunar resurse de învățare/ fișe de lucru, lăsându-le la sediul grădiniței/școlii sau la un punct stabilit de comun acord din comunitate.
Stabiliți un grup de lucru format din profesioniști care să coordoneze învățarea la distanță/ on-line la nivelul grădiniței.
Alcătuiți o listă cu soluții și propuneri ale educatoarelor privind: resursele educaționale on-line adecvate, platforme accesibile, aplicații potrivite pentru crearea de resurse la nivel preșcolar.
Realizați în echipa grădiniței o bibliotecă virtuală cu resurse utile; includeți permanent în biblioteca virtuală toate resursele descoperite și create de către echipă. Organizați biblioteca virtuală pe teme și niveluri de vârstă.
Organizați cele trei ore de activitate metodică on-line, săptămânal, incluzând în planul de lucru:
- Prezentare de activități la distanță/ on-line cu impact și feedback pozitiv, ca bune practici ce pot fi preluate.
- Discutarea, analizarea celor mai neplăcute situații din activitatea la distanță/ on-line.
- Elaborarea unei liste de soluții pentru evitarea repetării situațiilor delicate.
Stabiliți responsabili care să se ocupe de imaginea gradiniței în relația cu presa și de ceea ce se publică pe rețelele de socializare.
Motivați permanent colectivul didactic să se implice în elaborarea de filme educative, resurse de învățare digitală. Analizați și îmbunătățiți în grup fiecare resursă. Folosiți împreună resursele create.
Elaborați planul de activități la distanță în echipe de educatoare care coordonează grupe similare.
Idei pentru comunicarea cu părinţii
Aplicați chestionare părinților pentru a stabili:
- variantele de comunicare adecvate/ la dispoziție pentru activitatea pe platforme sincron și asincron;
- variantele de transmiterea a sugestiilor de activităţi recomandate;
- variantele de difuzare legală a fotografiilor, filmelor realizate în scop de diseminare.
Constituiți grupuri închise pe Facebook, WhatsApp sau pe alte platforme on-line pentru fiecare grupă.
Informați permanent părinţii despre evoluţia pandemiei, intențiile viitoare ale grădiniței, studii și articole științifice care să le aducă siguranță sau o stare de confort psihic.
Construiți o rutină comună. De exemplu, Povestea de seară poate fi stabilită în fiecare seara la o anumită oră și citită prin rotație, de fiecare dintre educatoare, pentru toți copiii care se conectează.
Stabiliți 2-3 întâlniri sincron pe săptămână, la ore diferite, astfel încât să poată participa cel puţin o dată fiecare copil; oferiți feedback pentru activitatea săptămânii și extrageți de la copii propuneri pentru temele următoare de studiu.
Cereți și oferiți copiilor și părinților feedback referitor la efort, rezultat, comportamente, progres, nu la persoană!
Realizați filme scurte de evaluare cu lucrările copiilor folosind imaginile transmise de către părinţi.
Creați un fişier pentru consilierea părinţilor, unde să publicați diverse teme de interes și să oferiți răspunsuri la întrebările adresate.
Oferiți accesul tuturor utilizatorilor la resursele postate.
Organizați săptămânal întâlniri de durată redusă numai cu părinţii, pentru consultare și sprijin.
Idei pentru alegerea conținutului și desfășurarea activităților pentru copii
Abordați teme săptămânale care să fie legate de viața reală, de zi cu zi, de anotimp, locul în care trăiesc.
Marcați evenimentele importante din viața copiilor, a familiei, a comunității sau a grădiniței prin proiecte tematice de o zi (teme concurente).
Utilizați calendarul zilelor mondiale sau alte sărbători în alegerea temelor săptămânale sau pentru proiectele pe care le propuneți.
Oferiți copiilor posibilitatea de a alege teme de studiu, pentru proiecte individuale, pe care să le aprofundeze cu sprijinul familiei. Puteți folosi în acest caz abordarea învățării inversate.
Propuneți, din când în când, teme care să fie legate de preocupările și activitățile părinților, oferindu-le posibilitatea de a împărtăși copiilor din viața lor profesională.
Propuneți activități în care să faceți apel la cărți pentru a trezi interesul pentru lectură și informație, pentru frumusețea limbii române.
Valorificați în activitățile cu copiii textele cu tâlc, învățăturile moralei creștine, valori precum bunătatea, corectitudinea, ajutorarea, respectul.
Utilizați în activitățile cu copiii jocuri interactive create pe platforme on-line, accesibile atât copiilor cât și părinților (Wordwall, LearningApps), puzzle-uri (JSPuzzles), jocuri distractive, familiale etc.
Propuneți activități gospodărești care să creeze în familie momente plăcute și relaxante (prepararea unor feluri de mâncare/deserturi, udatul florilor din casă/curte, ştergerea prafului, aranjarea jucăriilor, confecționare de jucării, hrănirea păsărilor și animalelor din curte, adunatul frunzelor).
Înlocuiți activitățile practice realizate cu materiale costisitoare cu activități în care să utilizați: cutii de pantofi, resturi de hartie, ambalaje, reviste vechi, suportul de la hârtia igienică sau prosoape, nasturi etc.
Învățați copiii să își extindă deprinderile de autoservire: să învețe să-și lege șireturile, să coasă un nasture, să aranjeze masa, să așeze cărțile în bibliotecă, să spele cana/ farfuria, să împrecheze șosetele.
Provocați copiii la cercetare prin mici experimente pe care le-ar putea face: amestecarea oțetului cu bicarbonatul, plantarea respectând/nerespectând condițiile de care au nevoie plantele să se dezvolte. Cereti feedback în timlul întâlnirilor sincron.
Trimiteți părinților înregistrări cu povești citite de educatoare, astfel încât copiii să le asculte în diferitele momente de răgaz de acasă.
Sugerați părinților să pregătească împreună cu copiii pastă pentru modelaj (cocă de jucărie din faina, sare, apă), oferindu-le rețeta și sugestii de lucru.
Oferiți sugestii de tehnici interesante pentru desen și pictură: amprentarea (folosind cartof sau bețișoare de bumbac), copierea, redarea unor obiecte/plante/animale din mediul apropiat, pe care le pot vedea în momentul activității.
Elaborați și oferiți copiilor și părinților materiale documentare simple, prezentări sau filme accesibile vârstei copiilor, cu conținut științific pe diverse teme.
Idei pentru organizarea activităților pe platforme sincron
Ca educatoare a grupei, organizați transmiterea activităților din sala de grupă, pentru a păstra copilul în mediul educațional, pentru a asigura continuitatea spațiului și a materialelor.
Atunci când organizați întâlniri pe platforme sincron, fiți inclusivi! Oferiți tuturor celor care se conectează posibilitatea de a participa.
Adaptați durata întâlnirii on-line la vârsta și capacitatea de concentrare a copiilor.
Realizați întâlniri interactive, în care fiecare copil să participe activ, să fie ascultat și apreciat.
Organizați întâlniri în grupuri mici (5-6 copii) pe platforme sincron, în funcție de programul părinților. Copiii au nevoie de 2-3 întâlniri sincron cu educatoarea și colegii, în scop de învățare, pe săptămână.
Rugați părinții sau frații mai mari să editeze numele copilului pe ecranul calculatorului.
Reluați cu copiii regulile pe care le au de respectat în întâlnirile on-line (închiderea microfonului, deschiderea camerei de luat vederi…).
Încurajați preșcolarii mari să interacționeze utilizând simbolurile de pe platforme (apreciere, aplauze…).
Începeți fiecare întâlnire alocând câteva minute împărtășirii noutăților, răspunzând unor întrebări deschise.
Anunțați părinții în avans dacă în timpul întâlnirii pe platforma sincron copiii au nevoie de diferite materiale (mingi, creioane…).
Anunțați cu câteva minute înainte de finalul întâlnirii. Cereți copiilor idei despre conținutul întâlnirii următoare.
Folosiți Breakout rooms, astfel încât să împărțiți grupul de copii în două subgrupe, fiecare lucrând cu o educatoare (în cazul grupelor cu program prelungit, acolo unde sunt două educatoare).
Înregistrați unele sesiuni de Zoom atunci când nu toți copiii participă sau atunci când considerați că este un conținut foarte important de a fi transmis.