Sugestii pentru părinții și aparținătorii cu copii preșcolari  (3 – 6 ani)

Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională recunoaște părinții ca primii educatori ai copilului lor, iar parteneriatul autentic dintre instituția de îngrijire și educație și părinți, ca pe o garanție a dezvoltării copilului.

În perioada în care grădinițele sunt închise din cauza pandemiei de COVID-19, părinții sunt cei care stau acasă cu copiii permanent și se preocupă nu numai de supravegherea lor, dar și de impactul pe care această perioadă îl are sub raportul dezvoltării lor emoționale, sociale și cognitive.

 

Centrul Step by Step încurajează consolidarea relației părinților cu educatoarea de la grupa copilului, care, în această perioadă, va pune la dispoziție în funcție de resurse și posibilități, un plan de lucru pentru grupe, dar mai ales pentru fiecare copil, pentru a continua învățarea în spațiul de acasă!

 

Educatoarea este cea care cunoaște copilul, particularitățile lui de vârstă dar și individuale și adaptează activitățile de învățare la noul context.

În continuarea învățarii acasă rolul adultului din familie este esential.

Copilul are nevoie de acompaniere și de aceea este important ca părinții, familia, să se implice activ în susținerea lui.

Despre privitul la ecrane în cazul copiilor mici

Centrul Step by Step recomandă recomandă o atitudine echilibrată în ceea ce privește accesul copiilor la ecrane, precum diferite dispozitive sau televizor. E de reținut faptul că privitul la ecrane creează o atitudine mentală pasivă a copilului, inhibă imaginația și nu contribuie la dezvoltarea gândirii logice, la exersarea construirii frazelor, deci la dezvoltarea limbajului.

Promovând echilibrul și o informare corectă, părinții trebuie să știe că privitul la televizor şi accesul la telefon, tabletă, laptop nu sunt nocive, atâta timp cât nu sunt folosite în exces şi nu suplinesc prezenţa părintelui lângă copil.

Centrul Step by Step se raliază opiniei exprimate de Academia Americană de Pediatrie care recomandă pentru copiii între 2 şi 5 ani maxim 1 oră de expunere la ecrane, împreună cu părintele, pentru a discuta despre ceea ce au văzut, dar și pentru a folosi personajele preferate în alte jocuri, desene sau activități. De asemenea, sunt recomandate pauze de 15-20 de minute între reprizele de privit la televizor, mai ales dacă se depăşeşte timpul recomandat.

Despre folosirea dispozitivelor electronice/digitale

Chiar și copiilor preșcolari, în condiții precum cele pe care le trăim, li se pot propune activități adecvate folosind diferite dispozitive precum laptop, desktop, tabletă sau telefon. Cele mai dese astfel de activități intermediate de dispozitive sunt întâlnirile în spațiul virtual cu colegii de clasă, atunci când se folosesc platforme precum Zoom, Webex, Skype – în funcție de resursele, infrastructura și competențele digitale ale adulților. Implicarea adultului care acompaniază copilul alături de acesta este foarte importantă în menținerea atenției copilului, asistarea lui pentru a folosi tehnologia, dar și pentru a continua activitățile propuse de educatoare.

Atunci când copilul preșcolar se conectează cu colegii de grupă și educatoarea pe o platformă sincron care permite efectuarea de apeluri video de grup, eventual și vizualizarea ecranului educatoarei, acesta este un moment al împărtășirii și al bucuriei reîntâlnirii cu colegii. Ca și în sala de grupă, copiii au nevoie de sprijinul adulților pentru a respecta regulile pentru o bună desfășurare a activității:

  • Copiii și părinți sunt încurajați să fie punctuali și nu întârzie la conectarea anunțată pe platformă.
  • Microfonul se pornește atunci când copilul are ceva de spus și se închide după intervenție.
  • Intervențiile copilului ar trebui să fie scurte și concise, dar acest lucru se obține în timp!
  • Atunci când copilul a încheiat comunicarea, este învățat să spună: Gata!
  • Dacă este cineva care are nevoie de timp pentru a se hotărî să pornească camera de luat vederi, acest lucru e bine să fie permis (și de părinți, nu numai de educatoare). Copiii au nevoie să se acomodeze cu aceste dispozitive, dar și să-și vadă colegii și educatoarele în acest mediu și să fie văzuți.
  • Copiilor trebuie să li se comunice cât durează activitatea și care este scopul ei.
  • Ca să-și mențină interesul, copiii trebuie să facă ceva concret în cadrul acestor întâlniri, de exemplu să prezinte pe rând jucăria favorită sau o lucrare/construcție pe care au realizat-o și să ofere un feedback/ o întrebare celui care prezintă.

 

Întâlnirile în online sunt binevenite de 2-3 ori pe săptămână, astfel încât să nu îi obosească pe copii și să permită familiei să-și desfășoare activitățile zilnice. Dispozitivele digitale sunt unele dintre mijloacele de învățare la preșcolari.

 Întrucât expunerea la ecrane a copiilor preșcolari trebuie limitată, învățarea va fi completată de:

  • lucrul cu cartea și cu alte materiale tipărite pe care educatoarea grupei le-a trimis copiilor
  • jocul cu materiale concrete din spațiul casei (inclusiv desenul sau scrierea cu degetul sau bețișoare în tăvițe cu nisip/făina/griș/orez/linte, precum și realizarea de obiecte creative din material reciclate – role de la hârtie igienică, ambalaje din carton, sticle de plastic)

participarea la activitățile casnice, de la ajutorul acordat la bucătărie la curățenia în camera sau în casă.

Cum îi pot sprijini părinții sau aparținătorii pe copii să învețe acasă?

Centrul Step by Step recomandă părinților care au un copil între 3-6 ani să-l sprijine astfel:

  • Să stea cu el la masă (sau să fie disponibili) atunci când copilul lucrează.
  • Să desfășoare lucruri active și practice împreună cu copilul în loc să-l forțeze să stea la masă și și asculte perioade lungi de timp! De pildă, pentru dezvoltarea muschilor mici ai mâinii, copiii nu trebuie neapărat să facă semne grafice! Ei pot șterge praful, frământa o cocă pentru plăcintă sau curăța cartofi!
  • Să propună copilului secvențe scurte din activitățile sugerate de educatoare, pornind de la timpul de concentrare al copilului și interesul acestuia pentru activitate.
  • Să facă pauze active, cu jocuri de mișcare, ca de exemplu imitarea unor mișcări din lumea animală (să sară ca o broască, să se târască ca un șarpe, să galopeze ca un cal, să se cațăre ca o capră neagră sau să meargă ca un urs pe patru picioare), dansuri folosind eșarfe, baloane sau marionete sau improvizarea unui joc de bowling în casă folosind sticle de plastic de 0,5l și mingi de tenis.
  • Să vorbească frecvent cu copilul și să-i explice cuvintele necunoscute! De exemplu, să verbalizeze tot ceea ce fac în casă/curte și să introducă în alte propoziții cuvintele noi.
  • Să îi citească copilului și să exprime emoțiile din povestea citită, să interpreteze pe rând personajele poveștii folosind un ton adecvat al vocii; să discute despre ce învățăm din poveste și întâmplări similare din viața reală.

 

  • Acasă este un mediu perfect pentru a exersa numerația și raportarea numărului la cantitate. Jocurile cu numere pot fi realizate cu succes folosind contextele reale, ca de exemplu numărăm rufele puse la uscat, tacâmurile spălate, cărțile din bibliotecă, tablourile sau jucăriile.
  • Să vorbească cu copiii despre emoțiile lor (să-și recunoască, să accepte emoțiile copiilor și să îi ajute în gestionarea lor).
  • Să aprecieze verbal permanent copilul!

Centrul Step by Step recomandă părinților să întărească relația cu educatoarea copilului pentru a folosi această perioadă și a-l susține acolo unde are nevoie, astfel încât acesta să înflorească în ritmul și la momentul lui!