În această perioadă în care toate instituțiile de învățământ sunt închise, elevii și profesorii se află în fața unei mari provocări – continuarea procesului de învățare la distanță – un proces cu care mulți se confruntă pentru prima dată. Printre soluțiile care pot fi utilizate de elevi și profesori se află și cele puse la dispoziție gratuit de Microsoft. Cu sprijinul Microsoft România și al Fundației EOS, încercăm în acest amplu documentar să răspundem următoarelor întrebări: Cum obținem Office 365 Education gratuit, Cum desfășurăm cursurile prin intermediul aplicației Teams sau Cum utilizăm aplicații precum Word, Excel, PowerPoint sau OneDrive. 

Cum utilizăm Word, Excel, PowerPoint sau OneDrive?

Învățarea la distanță cu ajutorul Microsoft Teams

Inclusă în Office 365 gratuit pentru Educație, aplicația Microsoft Teams este un hub digital care integrează conversațiile, conținutul și aplicațiile de care o școală are nevoie pentru a fi mai colaborativă și mai implicată.

Puteți configura conferințe audio, video și web cu elevii sau colegii din cancelarie. Beneficiați de funcții, precum asistență pentru stabilirea programului întâlnirilor online, preluarea notelor de întâlnire, partajarea ecranului, înregistrarea cursurilor și mesagerie instantanee.

 Microsoft Teams Product Group  a realizat o selecție de sfaturi și mici trucuri care ne ajută să depășim absența întâlnirilor fizice, iar pe profesori și elevi să colaboreze eficient de acasă.

Resursele au fost pregătite pentru cadre didactice, în limba engleză, și sunt disponibile la adresa https://microsoftteams.eventbuilder.com/TeamsEducation, unde puteți alege evenimentul care se potrivește cel mai bine cu nevoile punctuale ale școlii sau clasei.

În cazul în care preferați să lecturați câteva explicații tehnice, Fundația EOS a realizat un ghid introductiv în utilizarea Microsoft Teams pe care îl puteți descărca de AICI, în format pdf.

 

Sfaturi extrem de utile în utilizarea Microsoft Teams aflați și urmărind acest webinar în limba română realizat de Atelierul CRED:

Cum obținem Office 365 Education gratuit

Elevii, studenții și profesorii sunt eligibili pentru Office 365 Education gratuit, care include Word, Excel, PowerPoint, OneNote și, acum, Microsoft Teams, precum și instrumente suplimentare pentru ore.

Office 365 Education este o suită de servicii pe bază de abonament, oferită de către Microsoft sub formă de pachete, numite planuri, ce diferă atât din punct de vedere al serviciilor oferite cât și din punct de vedere al beneficiarilor vizați.

Planul A1 al Office 365 pentru Educație este complet gratuit și este destinat elevilor și studenților, cât și profesorilor și personalului auxiliar. Trebuie precizat că un factor esențial pentru a beneficia de Office 365 pentru Educație este ca școala dvs. să dețină un domeniu web înregistrat, de tip nume-scoala.ro, să dovedească proprietatea asupra acestuia și să fie eligibilă pentru ofertele Microsoft destinate instituțiilor educaționale.

Dacă școala nu are încă un domeniu web înregistrat, alegeți din pagina de administrare a abonamentului Office 365 planul A1 pentru instituții de învățământ, versiunea de încercare (urmăriți cu atenție pașii din ghidul de licențiere de mai jos). Această versiune este valabilă 180 de zile (6 luni) timp în care va trebui ca școala dvs. să achiziționeze un domeniu web și să faceți dovada proprietății acestuia către Microsoft.  

Trebuie să știți că Planul A1 al Office 365 pentru instituții de învățământ oferă versiuni online ale principalelor aplicații Office: Outlook online, Word online, Excel online, PowerPoint online, OneNote online și desktop. Printre servicii oferite se numără:  

  • E-mail de clasă business (Exchange) cu o cutie poștală de 50 GB per utilizator
  • Spațiu de stocare personal nelimitat în cloud (OneDrive pentru business)
  • Site-uri de comunicare și site-uri de echipă pe tot intranetul (SharePoint)
  • Hub digital care integrează conversațiile, conținutul și aplicațiile de care școala dvs. are nevoie (Teams)
  • Relatări digitale (Sway)
  • Diverse tipuri de chestionare, formative, sumative sau de autoevaluare (Forms)
  • Servicii video la nivel instituțional pentru crearea, gestionarea și partajarea în siguranță a videoclipurilor (Stream)
  • Automatizarea gestionării cursurilor/claselor utilizând cataloagele digitale (School Data Sync)
  • Rețea socială internă (Yammer)

Explicații detaliate găsiți în acest Ghid de licențiere și beneficii Office 365 A1 – gratuit pentru instituțiile educaționale.