Atelierele Edu2023: Activitățile interactive create în perioada pandemiei devin o resursă utilizabilă permanent

Efortul creativ fără precedent făcut de cadrele didactice în perioada suspendării cursurilor a determinat realizarea unor noi resurse, moderne, care vor fi folosite în continuare, aceasta este una dintre concluziile primelor două zile de ateliere online Edu2023.

În zilele de 3 și 5 iunie, 70 de educatoare din județele Hunedoara, Dâmbovița și Neamț au participat la atelierele dedicate schimburilor de bune practici privind învățarea la distanță/asistată de tehnologie la copiii preșcolari.

Sesiunile susținute de expertul în educație timpurie Cristiana Boca au urmărit documentarea modelelor folosite în continuarea învățării acasă în serviciile de educație preșcolară, validarea acestora, dar și reflectarea pentru construirea unei pedagogii preșcolare postpandemie.

Discuțiile cu profesioniștii participanți au scos la iveală soluții diverse, în ciuda provocărilor comune. Toate cadrele didactice s-au confruntat cu probleme pornind de la infrastructură, dispozitive de conectare sau lipsa abilităților digitale ale adulților care acompaniau copiii, continuând cu lipsa conținuturilor digitale pentru copiii mici și dificultatea de a transfera învățarea față în față în învățare online. Printre soluțiile găsite se numără participarea la cursuri pentru creșterea competențelor digitale, crearea de conținut digital de către educatoare, lucrul împreună în echipe profesionale, dar și întărirea relației de parteneriat cu familia.

Expertul educațional Cristiana Boca spune că experiența ca trainer în atelierele online cu profesioniștii din comunitățile în care se desfășoară proiectul Edu2023 a fost una plină de energie: „M-a bucurat implicarea participantelor, dorința lor de a-și împărtăți practicile, de a învăța una de la alta, dovedind încă o dată curaj și perseverență în abordări pedagogice noi, pentru care nu au fost pregătite special dar pe care le-au îmbrățișat cu creativitate și din dorința de a fi aproape de copii.

Reflectând la experiența trăită, multe dintre educatoare își propun să păstreze din această perioadă activitățile distractive și interactive create, îmbinarea activităților față în față cu folosirea unor resurse digitale, dar și valorificarea expertizei părinților sau comunicarea transparentă folosind diferite platforme.

 

Edu2023 – Copii fericiți, comunități sustenabile este un proiect realizat și implementat de Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, cu susținerea financiară a companiei HeidelbergCement România.