Cea mai mare lecție din lume – o oră de educație despre drepturile copilului

Cea mai mare lecție din lume este o inițiativă globală  în cadrul căreia, în perioada 20-22 noiembrie, va fi organizată o oră de educație despre drepturile copilului, în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor.

Demersul își propune să inițieze elevii cu vârste între 8 și 14 ani în înțelegerea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, a legăturii dintre Convenție și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și reafirmarea drepturilor celor mici.  

În acest an, Cea mai mare lecție din lume îi încurajează pe copii să își imagineze o lume în care toate drepturile lor sunt respectate și în care le este asigurat un viitor sustenabil.

Prin intermediul discuțiilor și activităților, elevii vor înțelege mai bine  drepturile copiilor, fiind încurajați să identifice acțiuni concrete pe care le pot implementa pentru ca drepturile copilului să devină o realitate în viețile lor și în comunitățile în care trăiesc: #pentrufiecarecopil, fiecare drept.

Durata lecției este de aproximativ 60 de minute și poate fi folosită atât în școli, cât și în spații extrașcolare, cum ar fi cluburile pentru tineret.

 

Resurse gratuite pentru Cea mai mare lecție din lume

UNICEF pune la dispoziție resurse gratuite profesorilor și elevilor pentru a învăța despre Convenția cu privire la drepturile copilului, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului și cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă incluse pe Agenda 2030: un plan de lecție orientativ, Convenția cu privire la drepturile copilului într-un format ușor accesibil copiilor, precum și un ghid.

Materialele didactice pentru lecție sunt diponibile pe platforma qie.ro. Accesând linkul www.qie.ro/drepturilecopilului/ cadrele didactice se pot înregistra și descărca materialele de suport. După încheierea lecției, cadrele didactice sunt rugate să încarce fotografii și alte materiale rezultate. După acest pas, certificatul de participare va fi eliberat în format electronic.

Resursele pentru cea mai mare lecție din lume pot fi implementate ca materiale didactice pentru o singură zi sau ca resurse complementare pentru programe de educație continuă având ca obiect drepturile copiilor.

Anul trecut, la nivel mondial, opt milioane de copii au participat la precedenta ediție a celei mai mari lecții din lume.

 

Ziua Internațională a Drepturilor Copilului

În fiecare an, pe 20 noiembrie, pentru a marca Convenția cu privire la drepturile copilului, UNICEF celebrează Ziua Internațională a Drepturilor Copilului la nivel global. Este o zi de acțiune pentru copii, de către copii, o zi distractivă, dar cu un mesaj serios. În 2019 această dată este cu atât mai specială cu cât aniversăm 30 de ani de la adoptarea Convenției, tratatul cel mai ratificat de la nivel internațional.