Cultivarea abilităților socio-emoționale ale copiilor în primii ani de viață
80 de profesioniști implicați în proiectele Centrului Step by Step în județele Bacău, Brașov, Hunedoara, Dâmbovița și Neamț au participat la un nou curs despre Cultivarea abilităților socio-emoționale ale copiilor în primii ani de viață.
Prezentările au reamintit argumente din neuroștiințe, insistând asupra ideii că arhitectura creierului copilului se formează prin experiențe timpurii, iar aceasta afectează comportamentul și învățarea.
În cadrul discuției despre cultivarea abilităților socio emoționale ale copiilor, una dintre temele abordate a fost cea extrem de important a dialogului cu familia.
Eugenia Ignat, inspector școlar pentru Învățământ particular și alternative educaționale în cadrul ISJ Alba, a arătat că împărtășirea regulilor din grădiniță cu familiile copiilor promovează coerența între casă și grădiniță și pune bazele uneor relații pozitive. Dialogul oferă oportunități de a discuta asemănările și diferențele dintre regulile de acasă și cele ale grădiniței, dar permite profesorilor și familiilor să arate consecvență și să lucreze împreună pentru a ajuta copiii să se adapteze diverselor medii.
Participanții la curs au beneficiat însă și de câteva seturi de recomandări pentru a sprijini familiile în continuarea demersurilor începute de profesioniști în grădinițe.
Una dintre principalele recomandări pe care profesioniștii participanți la curs o vor transmite părinților este aceea de a fi un model al emoțiilor și comportamentelor pe care vor să le cultive copiilor:
- Receptivitate la emoțiile și comportamentele copiilor. Răspunsul va ajuta la dezvoltarea încrederii între dv. și copilul dv.
- Adresarea de întrebări deschise, cum ar fi „Ce ai face acum?”, pentru a ajuta la dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor.
- Folosirea poveștilor pentru a discuta cu copilul despre diferite situații sociale și despre cum s-ar putea simți fiecare persoană.
- Încurajarea copilul să încerce lucruri noi și să învețe cât de multe poate face.
- Angrenarea în jocuri pentru a-i învăța pe copii cum să-și aștepte rândul, cum să câștige și să piardă, cum să împartă și să negocieze.
Părinții sunt sfătuiți de profesioniștii Step by Step să discute în permanență cu cei mici, să pună întrebări când copilul este supărat pentru a afla motivul supărării sau să ofere alternative pentru a înțelege cauza nefericirii lui.
Comunicare și feedback a constituit alt conținut abordat, atât din perspectivă teoretică, dar și din perspectiva formării abilității adulților prezenți de a oferi un feedback constructiv (atât partenerilor, copii, părinți, colegi, dar și pe un produs al activității, dar mai ales concentrându-se pe proces). Cursul a fost susținut de Cristiana Boca (coordonator Departament Educație Timpurie în cadrul Centrului Step by Step), Eugenia Ignat (inspector școlar Învățământ particular și alternative educaționale în cadrul ISJ Alba) și Rodica Brănișteanu (directoarea Grădiniței Căsuța cu Povești, Bistrița).