De la povești la abilități din sfera S.T.E.A.M.

O sută de profesioniști implicați în proiectele România crește cu tine și Edu 2023 s-au reunit în zilele de 3 și 4 noiembrie pentru la cursul FROM STORY TO S.T.E.A.M.- De la o poveste la abilități din sfera S.T.E.A.M., susținut online de formatorii Step by Step.

Participanții din județele Bacău, Brașov, Dâmbovița, Harghita și Neamț au explorat modul în care se pot integra conceptele S (știință), T (tehnologie), E (inginerie), A (arte), M (matematică) în planificarea zilnică pornind de la orice poveste propusă de copii sau cadrul didactic.  Întrucât copiii se nasc cu o dorință de a explora, iar experiențele de învățare timpurii modelează arhitectura creierului, S.T.E.A.M. contribuie la dezvoltarea copilului printr-un mod de a gândi, un mod de a face, antrenează capacitatea de a întreba și de a crea. Toate acestea se pot întâmpla în mod natural, în fiecare zi în serviciile de educație timpurie, dar și în clasele primare.

Cursul a fost susținut online sincron pe durata a 3 ore de formatorii Centrului Step by Step: Cristiana Boca – coordonator Departament Educație Timpurie, Veronica Suciu – director Grădinița PP nr.12 Step by Step, Alba Iulia, Adriana Popițan – profesor învățământ preșcolar Grădinița PP Căsuța cu povești Bistrița Năsăud, Ramona Elena Milea – profesor învățământ preșcolar la Grădinița PP nr. 13 Step by Step Târgoviște, Dâmbovița. Prezentările formatorilor au fost îmbinate cu lucrul în grup, facilitat de Breakout rooms pe platforma Zoom, și s-au construit în jurul ideii că S.T.E.A.M. se poate aborda cu copiii oricând și oriunde, nu este niciodată prea devreme să cultivi curiozitatea naturală a copiilor și să crești viitori oameni de știință, iar abilitățile de literație se construiesc atât pe baza poveștilor de ficțiune cât și prin utilizarea povestirilor științifice. Astfel, inspirați de Omida mâncăcioasă a lui Eric Carle, Inch by Inch de Leo Leonni și Povestea dovlecelului pătrat, participanții au discutat despre abilitățile pentru secolul XXI pe care le putem exersa cu copiii implicându-i în nenumărate activități interesante, creative, pe baza resurselor existente, oferind astfel instrumente pentru valorificarea deplină a oricărei povești.