Efectele lipsei de mișcare în aer liber din pandemie în cazul copiilor

Peste 30% dintre copii au modificări de comportament și 27,7 % dintre ei au modificări de greutate, ca urmare a sedentarismului și a lipsei de mișcare din perioada pandemiei, conform celui mai nou studiu al Asociației KinetoBebe cu privire la activitățile fizice ale copiilor din perioada pandemiei. Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 745 de părinți de pe tot teritoriul României, din mediul rural și urban. Datele cu cel mai mare impact din studiu arată că 68,7% dintre părinți au observat modificări de postură, de comportament sau de greutate la copiii lor și 50,4 % dintre ei iau în considerare vizita la un specialist pentru a diminua efectele acestea.

Părinți și aparținători ai copiilor cu vârsta intre 1 an si 12 ani, au avut posibilitatea de a răspunde  unui chestionar în format digital, in perioada 02 februarie 2021– 18 martie 2021. Întrebările chestionarului au inclus si evaluarea activităților fizice anterioare perioadei pandemice, indicând tipul de activitati fizice pe care copiii le-au făcut înainte de martie 2020. Părinții au relatat în chestionar și dacă au schimbat domiciliul copiilor în perioada martie-decembrie 2020 și dacă domiciliul copiilor a fost în mediul urban sau rural. S-au analizat tipurile de activității fizice efectuate în aceasta perioadă, dar și efectele sedentarismului și modul de reacție al părințiilor la acestea.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 745 parinti (părinți de fete – 54,3%, părinți de băieți -45,7%, vârsta medie a copiilor – 4,3 ani) de pe tot teritoriul României, din mediul rural si urban.

foto: Asociația KinetoBebe

Din sondaj reiese că părinții se bazează cel mai mult pe bunici în activitate fizică a copiilor, procentul celor care simt că pot apela la sprijinul și recomandarea specialiștilor (medic de familie, kinetoterapeut, psiholog, antrenor, cadre didactice din grădiniță sau școală) este redus.

Noi am văzut de luni de zile în cabinete copii cu modificări mari în postura, cu întârzieri în dezvoltare din cauza lipsei de mișcare, dar pentru a trage un semnal de alarmă cât mai correct am lansat un sondaj online. Pentru că efectele negative sunt deja mari încurajăm politicile publice pentru reducerea sedentarismului în rândul copiilor, și ne propunem să ajutăm părinții cât putem de mult să conștientizeze legătură dintre lipsa de mișcare și starea psiho – emoțională a copiilor, a dezvoltării lor sănătoase” declară Raluca Chișu, fondatoarea Asociației KinetoBebe.

Conform noului studiu doar 51,2 % dintre copii au avut parte de joacă în aer liber în perioada pandemiei, iar peste 30% dintre părinți declară că nu au mai putut păstra rutina activităților fizice în familie.

“Este suficient ca un copil să adopte o poziție asimetrică (incorectă) pentru o perioadă de 6 săptămâni până la 3 luni astfel încât engrama lui motorie să o recunoască ca o poziție normală. De aceea nu e suficient doar să-i spunem copilului să stea drept, el are nevoie de activitate fizică pentru ca musculatura lui să mențină un aliniament postural corect.” declară Iulian Nicolae, coordonatorul departamentului de Kinetoterapie, Asociația KinetoBebe.

Schimbările în rutina activităților fizice în familie și comportamentul sedentar datorate efectelor perioadei pandemice Covid 19 pot să devină permanente și să aibă efect îndelungat asupra stării de sănătate a copiilor. Reducerea activității fizice, duce la modificări de postura și diagnostice ortopedice, la apariția bolilor cardiovasculare, la creșterea riscului de diabet, depresii și diferite dependențe. Pentru mai multe detalii puteți accesa rezultatele integrale aici https://bit.ly/3cJpH3c