Formare față în față pentru peste 80 de cadre didactice participante în proiectul “Șahul – de la învățarea în clasă, la povești de spus acasă”

În perioada 19-21 februarie 2023, peste 80 de cadre didactice din învățământul primar din întreaga țară s-au aflat la București pentru a participa la o activitate de formare față în față în cadrul proiectului Șahul – de la învățarea în clasă, la povești de spus acasă, inițiat de Centrul Step by Step cu susținerea Fundației Superbet.

Printre obiectivele cursului s-au aflat Identificarea noțiunilor de bază despre jocul de șah utilizând resursele proiectului, Dezbaterea, analizarea, generarea de activități și bune practici despre integrarea jocul de șah în activitatea de la clasă, Analizarea unei partide de șah în vederea proiectării individualizate, Integrarea jocului de șah în planificarea calendaristică și a unităților de învățare. Cursul a fost susținut de profesoarele Andra Lică și Andra Iacob de la Școala Gimnazială Step by Step București.

Proiectul Șahul – de la învățarea în clasă, la povești de spus acasăa debutat în anul școlar 2021-2022 cu o etapă pilot desfășurată în două grădinițe și trei școli din București, Târgoviște și Fieni,  prin aplicarea metodologiei dezvoltate de Fundația Garry Kasparov,   condensată într-un kit de trei manuale, traduse în limba română și tipăriite de Centrul Step by Step cu susținerea Fundației Superbet.

Proiectul se desfășoară în prezent în 22 de unități școlare, în 145 de grupe de grădiniță și clase primare din învățământul tradițional sau din alternativa Step by Step, angrenând  215 cadre didactice și 2855 de copii.  Toate cadrele didactice și toți copiii din clasele primare participante au primit manualele Fundației Kasparov.

Pentru unitățile școlare care au intrat în etapa de extindere a proiectului, începând cu anul școlar 2022-2023,  până în prezent, au fost achiziționate și distribuite 536 de seturi de șah format de competiție, 91 de table smart pentru sălile de grupă sau clase care nu aveau acesta dotare.  În fiecare din cele 15 școli  a fost instalată tabla upradimensionată The SuperGambit School Game, iar cele 7 grădinițe au fost dotate cu jocuri de șah de exterior.