Lista comunităților selectate în cadrul Apelului 6/2022
Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională a desfășurat în perioada 25 iunie – 15 iulie procesul de evaluare a aplicațiilor depuse de instituții și comunități locale în cadrul programului “Susținerea autorităților locale în integrarea refugiaților și asigurarea stării de bine a tuturor copiilor din comunitate”.
La data depunerii aplicațiilor, instituțiile și unitățile administrativ teritoriale selectate aveau în evidențe un număr total de 9883 de refugiați, dintre care 542 de copii cu vârste de la naștere la 6 ani și 1555 de copii cu vârste între 7 și 14 ani.
Comunitățile și instituțiile selectate sunt următoarele, în ordine alfabetică:
DGAS a Municipiul București,
DGASPC Sector 2 București,
DGASPC Sector 3 București,
DGASPC Sector 6 București,
Primăria municipiului Pașcani,
Primăria municipiului Sighetu Marmației,
Primăria municipiului Târgu Mureș,
Primăria municipiului Tulcea,
Primăria orașului Isaccea,
Primăria orașului Panciu,
Primăria Sector 2 București.
În etapa următoare, Centrul Step by Step va analiza împreună cu fiecare beneficiar în parte modalitățile de implementare adecvate, în funcție de particularitățile locale. Comunitățile vor beneficia de asistența tehnică gratuită privind analiza situației copilăriei timpurii în comunități și înființarea de servicii complementare de tip PrimoHUB.
PrimoHUB este un serviciu complementar de educație timpurie, menit să stimuleze dezvoltarea potențialului copiilor potrivit nevoilor lor și familiilor din care provin. În funcție de nevoile și decizia comunității, prin echipa de acțiune care implementează serviciul, PrimoHUB crește accesul la educație al copiilor proveniți din comunități vulnerabile și a celor sub 6 ani care nu frecventează un serviciu standard; dezvoltă competențele parentale ale membrilor comunității; consolidează și extinde competențelor educatorilor, managerilor sau cooperarea intersectorială pentru copilăria timpurie.
Primokiz este o metodologie elvețiană destinată comunităților locale și a fost creată de Fundația Jacobs pentru a promova o abordare a educației și îngrijirii în copilăria timpurie bazată pe rețele, iar dreptul de utilizare și implementare în România aparține exclusiv Centrului Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională.
Din 2012, Metodologia Primokiz a fost implementată de partenerii locali ai Fundației Jacobs în sute de orașe din Elveția și Germania. Din 2019, metotodologia Primokiz este aplicată în 8 localități din Slovenia și 22 de localități din România, în scopul stabilirii unei politici cuprinzătoare pentru copilăria timpurie care să asigure impactul optim al programelor de înaltă calitate pentru copii și părinți și pentru a permite adaptarea optimă a strategiilor de dezvoltare locală.