Marișca Morari, Educatorul MERITO 2021

Am primit în aceste zile mai mult respect decât în toată cariera mea”, a declarat Marișca Morari, în urmă cu exact o săptămână, în cadrul Galei MERITO în care a fost desemnată Educatorul anului 2021.

Cuvintele Marișcăi trădează respectul superficial cu care societatea alege adesea să-și trateze educatorii, învățătorii și profesorii, prea puțini fiind cei ale căror eforturi ajung să fie recunoscute prin intermediul unor admirabile inițiative precum Proiectul Merito. Vă invităm să o cunoașteți îndeaproape pe Marișca Morari, pentru a înțelege că povestea ei poate fi povestea oricărui educator și că în fiecare zi trebuie să îi apreciem pe cei care aleg să își dedice viața educării celor mici.

Educatorul anului 2021, Marișca Morari, are 33 de ani, a studiat Facultatea de Litere, Română – Engleză, la Universitatea de Nord din Baia Mare și este educatoare la Grădinița Nr. 28 de 13 ani. Marșica a ales să fie educatoare pentru că și-a dorit să-și trăiască viața înconjurată de bucuria, curiozitatea și sinceritatea celor mici. Începutul carierei nu a fost simplu nici pentru ea: “Acum 13 ani, la începutul carierei mele de educatoare, am încercat metodele tradiționale de relaționare cu copiii: le spuneam cum să stea, să facă liniște, îi ignoram și nu îi lăsam să vorbească. Dar n-a funcționat, mai ales că eu am fost un copil timid căruia nu prea i s-a dat atenție. Și nici nu-mi plăcea, nu-mi dădea nici mie o stare bună și nu ducea la nimic bun.

Atunci am schimbat placa. Am citit câteva cărți despre inteligența emoțională, despre limbajele iubirii, cum poți să fii un părinte mai bun. Mă regăseam pe mine în felul în care erau abordate problemele și am încercat să pun în practică ce citeam. Mi-am dat seama că numai dacă îi iei cu vorba bună, te pui în pielea copiilor și te împrietenești cu cei care au probleme, atunci poți să îi schimbi. Am văzut că funcționează așa.

De exemplu, aveam o fetiță care avea un comportament agresiv: lovea, striga, se urca pe masă când făceam activități. Mi-am stabilit să-i aloc mai mult timp și să mă împrietenesc cu ea. Am început să stau mai mult în preajma ei, să ne jucăm împreună, să-i citesc, s-o îmbrățișez, să-i spun ce frumoasă e. Să vin cu emoții pozitive asupra ei. Și-a schimbat radical comportamentul, era de nerecunoscut. Era liniștită, se comporta frumos cu toți.

Trebuie să fii foarte apropiat de copii, să-i sprijini, să-i asculți. Foarte mult au nevoie de asta. Ești a lor dacă îi asculți când au o problemă, când se lovesc, dacă le arăți că îți pasă”, spune Marișca Morari.

Marișca Morari și Ioana Grindean, Gala MERITO 2021

Marișca Morari (Educatorul anului 2021) și Ioana Grindean (Centrul Step by Step),
Gala MERITO

Interesată de tematica limbajului iubirii la preșcolari, Marișca a descoperit că se creează o legătură strânsă dacă intră în jocul lor, dar și în mintea lor – iar pentru asta, se folosește inclusiv de pasiunea ei pentru camera video. Ea a abordat tematica limbajului iubirii la preșcolari și în lucrarea pentru gradul didactic I pentru care a desfășurat și filmat multe experimente prin care a arătat cum a reușit să schimb comportamentele negative ale copiilor acordându-le afecțiune, atenție, susținere emoțională.

Filmatul este hobbyul meu, iar în weekenduri filmez la evenimente. Având aceste deprinderi formate, am încercat să le folosesc și la clasă. Înainte de pandemie îi filmam foarte des pe copii, ca părinții să vadă evoluția lor, dar și ca cei mici să scape de emoții și să-și dezvolte încrederea în ei. Îi chemam pe rând la cameră, purtam mai întâi o discuție de încălzire, ca să se simtă în largul lor, apoi le adresam întrebări legate de ce cred eu că ar fi interesant pentru ei să vadă când o să crească mari: de ce o iubesc pe mama, ce înseamnă să fii îndrăgostit, ce ar vrea să fie când o să fie mari, ce le place cel mai mult la ei. Este un exercițiu bun să se exprime liber, fără ocolișuri.

Ca să învețe să se exprime mai ușor și corect, dar și ca să le stimulez creativitatea, îi obișnuiesc de mici cu lecturile. Când am început această rutină de a le citi copiilor, după câteva săptămâni îi auzeam cum se joacă și repetă în jocul lor cuvinte care erau noi pentru ei, dar le-au auzit în lecturi. Dacă ei rămân cu o stare de bine după ce le citesc o poveste, li se dezvoltă dragostea față de carte și în subconștient rămâne mesajul acesta. În momentul în care o să meargă la școală, o să le fie mult mai ușor să citească, să facă teme din ele. Deci lectura îi și pregătește pentru școală.

La începutul pandemiei, deși nu-mi place să apar în fața camerei, am început să filmez activitățile pe care le-aș fi făcut la clasă, pentru că nu puteau toți să intre online în același timp și aveam nevoie să mă reconectez cu copiii. Pentru că aveam deja formată o rutină să le citesc în fiecare zi, am început prin a mă filma citind o poveste. Apoi m-am filmat în timp ce făceam experimente – cum să faci ouă de dinozaur sau un tablou din fructe și legume –, desenam sau chiar făceam gimnastică.

Am observat ce mult a contat pentru ei că m-au văzut online, pentru că suntem foarte apropiați. Mă joc cu ei, îi alerg, ne fugărim. Îmi place să fiu ca ei, ca un copil, mă percep ca atare și se creează o legătură foarte strânsă între noi.

Întreaga activitate a Marișcăi Morari reconfirmă în fiecare zi că “Educația timpurie este iubire”, iar Centrul Step by Step militează pentru ca întreaga societate să respecte și să valorizeze copiii.  “Trebuie să le creăm condiții optime de dezvoltare în servicii de educație timpurie de calitate.  Trebuie să investim în creșe și grădinițe, în educatori și educatori puericultori cât mai curând și cât mai eficient”, spune Ioana Grindean, cea care i-a înmânat Marișcăi titlul de Educator MERITO al anului 2021.

Sunt multe studii care ne arată cât de importantă este educația timpurie în dezvoltarea individului. Cum adulții trecuți prin creșă și grădiniță au un parcurs școlar mai lung, sunt mai sănătoși, mai resonsabili civilmente, au acces la slujbe mai bine plătite, într-un cuvânt, își ating mai ușor potențialul.

Societățile investesc în educație timpurie știind ca beneficiile pentru societate ale acestor investiții sunt de 13 ori mai valoroase.

Familiile aleg servicii de educație timpurie pentru copiii lor, convinși fiind că la creșă și grădiniță, copiii se dezvoltă mai frumos și e în firea lucrurilor să fie așa”, mai spune Ioana Grindean, director de advocacy în cadrul Centrului Step by Step. De peste 25 de ani, Centrul Step by Step investește în educația centrată pe copil și promovează educația timpurie de calitate. Începând cu 2018, Centrul Step by Step, premiază Educatorul MERITO, dintre profesorii pentru învăţământul preşcolar valoroşi ai României.