Pachetul de resurse de calitate pentru copilăria timpurie, prezentat la Summitul Step by Step

Summitul Educațional Step by Step a găzduit prezentarea Pachetului de resurse de calitate pentru copilăria timpurie, realizat de ReadyNationRo în cadrul programului StartONG, finanțat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

 “Pachetul își propune să sporească nivelul de înțelegere a importanței primilor 5 ani de viață pentru dezvoltarea individului și este destinat atât părinților, cât și profesioniștilor care lucrează în servicii de educație timpurie. Până la finele anului,  Pachetul de resurse va fi utilizat ca suport în întâlnirile pe care experții  educaționali ai CEDP Step by Step (partener în acest proiect) le vor avea cu profesioniști în educația timpurie, părinți  și decidenți ai comunităților locale din București si județele Brașov și  Bacău”, a declarat Cristiana Boca, coordonatoarea Departamentului Educație Timpurie al Centrului pentru Educație și Dezvoltare Profesională Step by Step.

Dezvoltat inițial de ISSA (International Step by Step Association)  cu participarea unui grup de experți internaționali și publicat în 2016, Pachetul de resurse este  deja utilizat cu succes pentru a crea sisteme integrate de educație, protecție și îngrijire pentru copiii cu vârste între zero și șase ani din Europa.

Pachetul de resurse de calitate pentru copilăria timpurie cuprinde:

  • un ghid de formare continuă pentru profesioniștii care lucrează cu copii de la naștere la 3 ani, intitulat Document-Cadru pentru asigurarea practicilor educaționale de calitate în serviciile pentru copiii sub 3 ani
  • 3 broșuri pentru inițiativele de advocacy:
    • Educatorii pentru copilăria timpurie schimbă vieți promovează importanța pe care o joacă educatorii în viața copiilor de la naștere la șase ani.
    • Oferă-i copilului tău ce-i mai bun în viață este o broșură de advocacy destinată informării părinților și îngrijitorilor asupra importanței rolului pe care îl joacă în viața copiilor.
    • Investește în educatori bine pregătiți este o broșură care își propune să promoveze importanța profesioniștilor care aplică principii de calitate și să mobilizeze societatea civilă, nivelul politic și de guvernanță pentru a investi în educatori, în dezvoltarea lor profesională continuă, în îmbunătățirea condițiilor de lucru și a statutului profesional.

Pentru România, aceste instrumente de lucru și formare continuă sunt  redactate într-un format  accesibil, structurat pe 9 domenii ale calității, detaliate printr-un număr de principii la care se adaugă practici de sprijin, recomandări pentru adulții care lucrează cu copiii.