Peste 460 de profesioniști din județele Bacău și Brașov, la prima sesiune de formare continuă din proiectul România crește cu tine

În perioada 26 octombrie – 2 noiembrie 2019, 219 cadre didactice din județul Bacău și 166 educatoare, profesori pentru educație preșcolară și directori din județul Brașov au fost prezenți, la Piatra Neamț și Brașov, la primele sesiuni de formare continuă pentru creșterea calității în serviciile de educație timpurie existente, în cadrul proiectului România crește cu tine.

Asemenea formării inițiale, formarea continuă sporește motivarea și capacitatea personalului de a se mobiliza pentru implementarea unor practici de calitate în sala de grupă. În aceeași măsură, susținerea adecvată, recunoașterea și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru personal au un impact pozitiv, iar îmbunătățirea acestor aspecte se reflectă în dezvoltarea copiilor și a stării lor de bine.

 

Printre tematicile formării s-au numărat Mediul fizic al sălii de grupă ca potențiator al dezvoltării, Dezvoltarea limbajului ca motor al dezvoltării globale a copilului, Cadrul European privind calitatea în Educația și Îngrijirea Timpurie. În plus, participații au primit materiale din Pachetul de Resurse de Calitate pentru copilăria timpurie. Sesiunile de formare au fost completate cu sesiuni de împărtășire de bune practici la care au contribuit educatoarele din cele două județe.

Pentru că România crește cu tine militează pentru importanța primelor 1000 de zile din viața unui copil, formarea continuă derulată a cuprins și personal didactic, medical sau de îngrijire din 19 creșe din județele Brașov și Bacău. Astfel, 80 de educatori puericultori, asistente medicale, îngrijitoare și coordonatoare de creșă au discutat despre reglementări legale, dezvoltarea copilului, amenajarea spațiului educațional și noul curriculum pentru educație timpurie.  cu convingerea că sunt multe de făcut pentru ca în aceste servicii să se practice o pedagogie a îngrijirii, dar și că munca fiecăreia contează.

România crește cu tine

Image 1 of 3

România Crește cu Tine – Educația timpurie o investiție în viitor

Proiectul România Crește cu Tine – Educația timpurie o investiție în viitor va contribui la dezvoltarea politicilor publice menite să susțină accesul și participarea tuturor copiilor (de la naștere la 6 ani) la educație timpurie incluzivă și de calitate.

România Crește cu Tine folosește un demers unic – abordarea Primokiz și se concentrează asupra procesului de a dezvolta la nivelul comunităților locale a unor rețele puternice și cuprinzătoare de organizații și actori din domeniul public și privat, din sectoarele educației, îngrijirii și protecției copilului cu scopul de a elabora împreună o viziune de viitor privind furnizarea de servicii de educație timpurie.

Astfel, pe baza unei analize de situație realizate la nivelul fiecărei comunități, strategiile locale vor fi revizuite,  urmând a fi implementate, servicii de educație și îngrijire timpurie complementare sau vor fi adaptate serviciile existente pentru a veni în întâmpinarea nevoilor identificate și a crește calitatea serviciilor de educație timpurie incluzivă în beneficiul tuturor copiilor. Proiectul este unul pilot ale cărui rezultate și lecții învățate vor fi replicate la nivel național și european.

România crește cu tine – Educația timpurie o investiție în viitor este derulat în perioada 2018-2022,  în câte 10 comunități din județele Brașov și Bacău și în București, de Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, în parteneriat cu Asociația Internațională Step by Step, Reprezentanța UNICEF în România și Ministerul Educației Naționale.

Proiectul este implementat cu sprijinul financiar al Fundației Jacobs și al Fundației Botnar – Elveția.