Profesorul Viorel Nicolescu a încetat din viață

Viorel Nicolescu, președintele Asociației Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, a încetat din viață la  vârsta de 81 de ani. Am pierdut un OM-profesor care ne-a fost prieten și ne-a stat aproape “every step on the way”, cu încredere, curaj și speranță, iar toate gândurile noastre bune se îndreaptă acum către familia domniei sale.

Viorel Nicolescu, profesor emerit doctor la Universitatea din București, Facultatea de Psihologie şi Științele Educației, și-a început cariera în cadrul Institutului de Științe ale Educației, unde a fost cercetător științific în perioada 1968 – 1975. A fost redactor principal al Editurii Didactice și Pedagogice în perioada 1975 – 1990, revenind la zona de cercetare în 1990 și ocupând funcția de director adjunct științific al Institutului de Științe ale Educației între 1992 și 2005. Între anii 2000 și 2006 a fost membru și vicepreședinte al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

Prof. dr. Viorel Nicolescu la celebrarea a 25 de ani de existență în România a alternativei educaționale Step by Step (2019)

Prof. dr. Viorel Nicolescu la celebrarea a 25 de ani de existență în România a alternativei educaționale Step by Step (2019)

Domnul profesor Nicolescu s-a alăturat ideii “step by step” în anul 1994, în calitate de membru fondator al asociației, asumându-și rolul de președinte, într-o perioadă în care conversația despre pedagogiile alternative abia începea.

Pledoaria sa pentru pedagogiile alternative și credința în pluralismul educațional l-au adus aproape de Alternativa Step by Step cu încrederea ca acesta este spațiul în care fiecare copil are dreptul să se manifeste liber.

“Noi am spart un mit – mitul copilului standard”, ne spunea domnul profesor Nicolescu, în 2019, la celebrarea a 25 de ani de Step by Step și ne încuraja să continuăm pentru următorii 50 de ani, numind promotorii alternativei Step by Step drept “acești eroi ai libertății copilului unic și irepetabil”, iar alternativa Step by Step drept “cântecul dedicat acestor individualități puternice, unice și libere pe care trebuie deopotrivă să le respectăm și să le îndurăm”.

Lecția cea mai de preț pe care ne-o lasă profesorul Viorel Nicolescu este aceea ca istoria pedagogiilor alternative este în consonanță cu istoria libertății, pornind de la aprecierea  (Ralph W. Tyler) că exista un raport direct proporțional între numărul de pedagogii alternative pe care îl permite o societate și valoarea democrației în acea societate.

Pledoaria domniei sale pentru pedagogiile alternative a fost și va rămâne o pledoarie pentru libertate, pentru opțiune, pentru alegere și democrație. Energia, timpul și cunoașterea investite împreună timp de 30 de ani în alternativa Step by Step și experiențe de învățare unice, rămân contribuția noastră la dezvoltarea democrației în România, construind viitorul în care fiecare copil își poate îndeplini visurile prin educație.