Proiectarea străzilor pentru copii: posibilități pentru copii în mediul construit

Orașele din toată lumea oferă exemple minunate, mari și mici, de străzi care le permit copiilor să fie sănătoși, în siguranță și confort. Asociația Națională a Oficialilor din Transportul Orășenesc din SUA (NACTO) va lansa, la sfârșitul anului 2019, ghidul „Proiectarea străzilor pentru copii”. Acesta va prezenta exemple din toată lumea și va evidenția strategii practice pentru a susține implementarea de schimbări pozitive în orașe. 

CITEȘTE ȘTIREA ÎN VERSIUNEA PDF

(Early Childhood Matters 2019, Fundația Bernard van Leer)

  • Orașele trebuie să proiecteze străzi din perspectiva copiilor și a persoanelor care îi îngrijesc.

La scara cea mai mare, reglementările pentru proiectare și urbanizare determină modul în care distribuim utilizările terenurilor, unde să plasăm destinațiile cheie și densitatea urbană.

Investițiile în sistemele de transport afectează accesul la educația de calitate, la spațiile publice deschise și la serviciile de sănătate.

Viteza traficului și mărimea spațiului destinat pietonilor dictează cât de în siguranță se simte un copil sau persoana care îl are în grijă mergând pe bicicletă la centrul de zi, mergând pe jos la școală sau utilizând transportul public la o oră de vârf.

  • De la bănci la copaci, de la iluminat la semnalizare, cele mai mici detalii ale proiectării străzilor contează.

Și cele mai mici detalii contează! Proiectarea clădirilor, locul unde plasăm intrările și ferestrele sau unde plantăm copaci – toate acestea ne modelează experiența. Această experiență poate avea un rol crucial în decizia de a merge pe jos sau cu mașina.

Intrările și ferestrele numeroase, de exemplu, creează un sentiment de siguranță prin adăugarea de „ochi către stradă”. Copacii oferă protecție împotriva căldurii. Iluminatul bine plasat asigură sentimentul de siguranță la orice oră.

Detaliile arhitecturale cum ar fi copertinele sau intrândurile le oferă copiilor și persoanelor care îi îngrijesc spații în care pot lua o pauză, o gustare sau unde pot să se bucure de un moment de afecțiune.

  • Detaliile de mobilitate sporesc timpul petrecut alături de cei mici.

Prezența unei rampe la marginea trotuarului și gradul ei de înclinare îi permit unei persoane cu un căruț sau un dispozitiv de mobilitate asistată să aibă acces la siguranța trotuarului.

O bandă clar marcată pe trotuar – cu o lățime de 2,4m (sau un minim absolut de 1,8m) – le permite o călătorie continuă și sigură familiilor pentru a merge unul lângă celălalt, iar un spațiu de pauză pe trotuar cu plasarea bine-gândită de bănci determină dacă părinții pot să hrănească sau să alăpteze comod și la umbră, astfel extinzând timpul pe care îl petrec afară împreună cu bebelușul.

Infrastructura și alegerile referitoare la mobilitate care iau în calcul nevoia opririlor multiple în cadrul unei plimbări, pot avea un impact la distanță.

Benzile marcate pe străzile mai mari dedicate transportului public înseamnă un serviciu de autobuze mai precis, astfel încât părinții sau persoanele care îngrijesc copii îi pot lăsa pe aceștia la centrul de zi, ajungând totuși la timp la lucru.

  • De la amplasarea rigolelor la posibilitatea închirierii unor biciclete, totul influențează bunăstarea socială și fizică.

Programele de închirieri de biciclete cu scaune pentru copii permit unei familii să exploreze un cartier nou sau să accepte o invitație care altfel le-ar fi fost peste mână, astfel încurajând bunăstarea atât socială, cât și fizică.

Sistemele de scurgere adecvate asigură că apa stătătoare nu va fi un mediu de înmulțire pentru agenții bolilor cu transmisie pe calea apei.

Detaliile simple de proiectare pot influența experiența străzii pentru copii și pentru cei care îi îngrijesc.

Detaliile simple de proiectare pot influența experiența străzii pentru copii și pentru cei care îi îngrijesc.

  • Ghidul „Proiectarea străzilor pentru copii” va evidenția strategii practice.

Studiile arată că mediul construit afectează abilitățile cognitive și de dezvoltare și le poate aduce bucurie copiilor și celor care îi îngrijesc. O stație de autobuz care include desene și jocuri le încurajează copiilor gândirea critică, în timp ce ocupă timpul de așteptare cu ceva distractiv.

Ierburile plantate la baza copacilor din stradă le captează atenția olfactivă, iar întreținerea adecvată asigură că un bunic se simte în largul său permițându-i unui copil să interacționeze cu plantele și natura în general pe durata unei plimbări prin cartier.

În timp ce suprafețele continui sunt deosebit de importante în asigurarea accesibilității pietonilor și cicliștilor, micile detalii din modelul trotuarului, marcajele sau texturile unei alei pot adăuga oportunități jucăușe pentru copiii mici de a învăța și explora în timpul plimbării zilnice.

Indicatoarele clare îi ajută pe oameni să ia decizii despre călătoriile lor, informându-i despre durata mersului pe jos, pe bicicletă sau utilizând un mijloc de transport către diverse destinații.

Pe scurt, trebuie să ne concentrăm din nou pe oameni – mai ales pe copii – în cazul străzilor din orașe, inspirând conducătorii, informând practicienii și dându-le putere comunităților.

Străzile pot arăta diferit de la o zonă a lumii la alta, dar principiul de a le proiecta din perspectiva copiilor este universal.


Articol de Skye Duncan,Director, Ankita ChachraSenior Programme Manager, Annie PeytonSenior Programme Associate – NACTO – Inițiativa Globală de Proiectare a Orașelor, New York, SUA.

Acest articol poate fi citit, în limba engleză, în revista Early Childhood Matters 2019,publicație a Fundației Bernard van Leer. Lansată în cadrul Conferinței ISSA intitulată Nurturing Environments – For the Wellbeing of Young Children and Familiespublicația Early Childhood Matters 2019 cuprinde o tematică diversă și complexă, care se adresează atât practicienilor din domeniul copilăriei timpurii, părinților, conducătorilor, dar și societății civile.