„România crește cu tine” conturează noi priorități pentru comunitatea din Poduri, județul Bacău

La Poduri, în județul Bacău, a sosit momentul deciziilor în ceea ce privește viitorul copiilor, după ce în cadrul proiectului România crește cu tine au fost prelucrate informațiile oferite de comunitate cu privire la copilăria timpurie.

Este vorba de datele culese de la beneficiarii serviciilor de educație timpurie, sănătate și domeniul social, date obținute începând cu vara anului 2019 prin interviuri, aplicarea a 264 de chestionare și organizarea a 3 focus grupuri.

Într-o primă etapă, analiza datelor a conturat o listă de acțiuni necesare astfel încât copilul și familia să beneficieze la Poduri de o dezvoltare timpurie de calitate și de servicii adecvate nevoilor.

Potrivit experților CEDP care au realizat o nouă vizită de monitorizare a proiectului, membri echipei locale România crește cu tine sunt acum în etapa dezbaterilor pentru definirea  principalelor priorități ale comunei și pentru stabilirea acțiunilor care trebuie să devină parte din viitoarea strategie de dezvoltare a localității.

Pentru locuitorii de la Poduri s-a conturat ideea unui Centru de zi care să asigure asistență psihologică pentru familii, în special pentru mamele care se confruntă cu problema violenței domestice și pentru copiii lor, dar și alte servicii pentru asigurarea dezvoltării copiilor, cum ar fi serviciile de logopedie. De asemenea, se caută idei pentru stimularea dezvoltării copiilor de la naștere la 3 ani, cei pentru care încă nu există niciun fel de servicii la nivelul comunității.

La Poduri, echipa România crește cu tine este coordonată de Iulia Cimbru și Vasile Pruteanu, iar  facilitatorul zonal este Mioara Chiriloaie. Rezultatele nu au întârziat să apără și datorită implicării constante a primarului Narcisa Albu, prezentă la întâlnirile de proiect alături de colegi din administrația publică locală și colaboratori din grădinițe, școli, domeniul medical sau de asistență socială.

Proiectul România Crește cu Tine – Educația timpurie o investiție în viitor folosește un demers unic – abordarea Primokiz pentru a dezvolta la nivelul comunităților locale rețele puternice de organizații și actori din domeniul public și privat, cu scopul de a elabora împreună o viziune de viitor privind furnizarea de servicii de educație timpurie. 

Proiectul este implementat de Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, împreună cu Asociația Internațională Step by Step, Reprezentanța UNICEF în România și Ministerul Educației Naționale, în 22 de comunități din județele Bacău și Brașov.