“România crește cu tine” în București – 30 de profesioniști din servicii de educație timpurie participă la un program intensiv de formare

30 de profesioniști din servicii de educație timpurie participă la un curs intensiv de formare continuă derulat de CEDP Step by Step, în perioada 27-30 ianuarie, în cadrul proiectului România crește cu tine.

Acest curs constituie prima etapă a formării continue de tip față în față și are ca scop dobândirea de informații noi pentru a lucra cu copiii mici, dar și cu părinții acestora, învățarea unor noi metode de stimulare a copiilor, exersarea lucrului în echipa la grupa de creșă.

Printre temele abordate se numără Practicile educaționale adecvate dezvoltării copilului – rutine, tranziții, tipuri de activități, Spațiul de învățare, Rolul cărții și al tehnologiei, Sisteme de calitate în copilăria timpurie.

Participanții au o pregătire diversă (11 educatori puericultori, 3 psihologi, 7 asistente medicale, 8 îngrijitoare și o asistentă socială) și activează în DGASPC Sector 3, creșele Titan și Potcoava precum și Centrul de Zi Micul Prinț.

Coordonatoarea proiectului România crește cu tine, expertul CEDP Cristiana Boca, arată că “pentru multe dintre participantele la curs, dobândirea de noi competențe duce la creșterea încrederii în sine, aspect fundamental urmărit de programul de formare, pentru că împuternicește personalul să contribuie la îngrijirea și educația de calitate a copilului mic.

La baza programului de formare sunt lucrări precum volumul În mintea copilului mic/ Dr. Laura Jana,  manualul Step by Step pentru Activități de învățare pentru copiii foarte mici sau Documentul cadru Step by Step privind asigurarea practicilor educaționale de calitate în serviciile pentru copiii sub 3 ani.

Cursul de formare promovează și împărtășirea de bune practici, schimbul de idei dintre participante pentru a pune la dispoziția copiilor și familiilor servicii incluzive, de calitate și adaptate nevoilor lor.

Alte sesiuni de creștere a capacității profesioniștilor din creșele implicate în proiectul România crește cu tine se vor desfășura atât on-line, dar și după modelul Peer Learning Activities, incluzând instituții antepreșcolare din Brașov și Bacău.

Proiectul România Crește cu Tine – Educația timpurie o investiție în viitor folosește un demers unic – abordarea Primokiz pentru a dezvolta la nivelul comunităților locale rețele puternice de organizații și actori din domeniul public și privat, cu scopul de a elabora împreună o viziune de viitor privind furnizarea de servicii de educație timpurie. 

Proiectul este implementat de Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, împreună cu Asociația Internațională Step by Step, Reprezentanța UNICEF în România și Ministerul Educației Naționale, în București și 22 de comunități din județele Bacău și Brașov.