România crește cu tine: Schimb de bune practici între profesioniștii de la nivel preșcolar

Primul atelier online din seria Bune practici privind învățarea la distanță pentru copilul preșcolar s-a bucurat de participarea a peste 20 de profesioniști din județele Brașov, Bacău și Mehedinți.

Desfășurat pe 27 mai, atelierul a fost organizat în cadrul proiectului România crește cu tine și moderat de Cristiana Boca, expert în educație timpurie și coordonatoare a proiectului. Profesioniștii participanți au discutat despre pedagogia în timp de pandemie și bunele practici verificate cu copilul preșcolar, în condițiile în care, odată cu suspendarea cursurilor în grădinițe și școli, învățarea a continuat acasă pentru cei mai mulți dintre preșcolari, prin efortul conjugat al profesioniștilor, familiilor și copiilor.

Experiențele dobândite în această perioadă sunt diverse și valoroase, fiecare plan de învățare la distanță fiind un răspuns la specificul comunității, grădiniței sau chiar al grupei. Un sondaj rapid desfășurat în rândul participanților la întâlnire a arătat că învățarea preșcolarilor s-a realizat cel mai bine atunci când educatoarele au folosit imagini și link-uri pe canalele electronice de comunicare –  grupul de WhatsApp al clasei, grupul de Facebook sau mailul, dar și platforme precum Zoom sau Google Meet.

 

Dezbaterile în cadrul atelierului de bune practici au subliniat câteva direcții de menținut în activitatea cu copiii preșcolari: continuarea parteneriatului real cu familiile copiilor, încrederea în posibilitățile creative ale copiilor și familiei, transparența în comunicare, lucrul pe grupurile clasei pentru obținerea feedbackului de la părinți, exersarea abilităților de viață, învățarea în contexte cât mai reale.

Pornind de la convingerea că experiența fiecăreia dintre educatoare este relevantă și de inspirație pentru întreaga comunitate, echipa proiectului România crește cu tine documentează și diseminează cele mai utile și eficiente modalități de a continua învățarea cu preșcolarii în perioada suspendării cursurilor.