Serviciile publice pentru copilăria timpurie, pilon în dezvoltarea societăților și a economiilor

Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională se alătură declarației comune a Eurochild, International Step by Step Association, Roma Education Fund și European Public Health Alliance în privința situației provocate de pandemia COVID-19.

Criza actuală oferă oportunități aproape nelimitate de a reimagina viitorul societăților și economiilor noastre prin învățarea lecțiilor trecutului. Credem că prosperitatea și reziliența noastră pe termen lung vor depinde de cât de mult prioritizăm nevoile celor mai tinere generații și ale celor care le îngrijesc.

 

Epidemia COVID-19 a scos la iveală adevăratul impact al unui deceniu de austeritate care a redus la minimum sistemele de sănătate și de asistență socială în multe părți ale Europei. Procedând astfel, criza a scos în evidență câteva adevăruri care au fost fie uitate, fie neglijate:

  • protecția celor mai vulnerabili din societate indică nivelul de protecție a societății în ansamblu;
  • nivelul angajamentului politic al unui guvern de a asigura bunăstarea, dezvoltarea sănătoasă și învățarea tuturor copiilor mici este un indicator solid al conducerii orientate spre viitor pentru o societate generativă;
  • cerințele de îngrijire și sprijinire a copiilor sunt ridicate, iar toate serviciile din jurul familiilor, de la educația și îngrijirea copiilor preșcolari, serviciile sociale și de sănătate, până la școli, iar comunitatea în sens larg este vitală pentru o societate funcțională;
  • profesioniștii din domeniul sănătății, al socialului și al educației joacă un rol vital în protecția socială și contribuie la integritatea și funcționarea principalelor sectoare sociale și a societății;
  • cheltuielile publice pentru protejarea și sprijinirea celor mai vulnerabili reprezintă o investiție necesară pentru a asigura protecția tuturor. Aceasta îmbunătățește integrarea socială și economisește cheltuielile sociale și de sănătate mai târziu.
  • o bază fundamentală a societății este sănătatea populației, unde factorii sociali determinanți ai sănătății și egalității sunt esențiali.

Sănătatea și sprijinul social pentru toate familiile cu copii reprezintă un motor esențial pentru dezvoltarea economică durabilă și coeziunea socială. Recunoscând că „este nevoie de un sat pentru a crește un copil”, sprijinul public pentru familii și comunități trebuie să fie privit ca o investiție esențială, nu ca un cost.

 
Știința dezvoltării copiilor preșcolari subliniază faptul că primii ani sunt vitali pentru dezvoltarea și bunăstarea copilului și pe parcursul întregii lor vieți. Creșterea și dezvoltarea sănătoase necesită o nutriție adecvată, locuințe, acces la asistență medicală, activitate fizică, stimulare timpurie și îngrijire receptivă pentru a asigura cel mai bun început în viață și pentru a preveni inegalitățile. Fundațiile solide de la începutul vieții oferă baza pentru creștere și dezvoltare pentru toate persoanele și pentru societăți.
 
Asigurarea dezvoltării sănătoase și plenare a copiilor în primii ani reprezintă o condiție fundamentală pentru bunăstarea întregii societăți.

Serviciile publice pentru copilăria timpurie reprezintă un pilon în dezvoltarea societăților și a economiilor

Toți copiii merită cel mai bun început, iar toate familiile trebuie să fie sprijinite pentru a-l asigura. Accesul la asistență medicală de calitate, medicamente la prețuri accesibile, vaccinare, nutriție adecvată, mediu sigur, servicii de sprijin pentru părinți și copii și oportunități de învățare timpurie (programe la domiciliu, servicii formale și informale) contribuie la dezvoltarea fizică și mentală optimă a copiilor. Toate serviciile copilăriei timpurii sunt ingrediente cheie în fundamentul solid al unei societăți. Acestea trebuie să fie accesibile tuturor și susținute în colaborarea intersectorială pentru a ajunge la TOȚI tinerii cetățeni, la părinți și la cei care îi îngrijesc.

Prin prioritizarea investițiilor în serviciile pentru copilăria timpurie, guvernele contribuie la creșterea bunăstării colective, în loc să se concentreze exclusiv pe PIB. Tuturor ne va fi mai folositoare o astfel de reorientare, care să pună bunăstarea copiilor și a familiilor, responsabilitatea socială și coeziunea ca primă prioritate.
 
 Nu există un viitor mai bun în societățile noastre dacă nu ne concentrăm ACUM asupra bunăstării tuturor copiilor mici și a familiilor lor!