Transformarea spațiilor exterioare ale grădinițelor, o posibilă soluție pentru creșterea calității educației copiilor din Dărmănești

Transformarea spațiilor exterioare ale grădinițelor și a locurilor de joacă în spații de învățare și socializare este văzută la Dărmănești, județul Bacău, ca o posibilă soluție pentru creșterea calității educației copiilor. Aceasta este una dintre primele idei apărute în discutarea analizei de situație privind copilăria timpurie, raportul asupra acesteia urmând să fie finalizat în curând.

Parte a proiectului România crește cu tine, analiza are la bază datele obținute începând cu vara anului 2019 prin interviuri, aplicarea a 106 chestionare, organizarea a 3 focus grupuri cu părinții și a 2 focus grupuri cu personalul din serviciile de educație timpurie preșcolară.

Proiectul România Crește cu Tine – Educația timpurie o investiție în viitor folosește un demers unic – abordarea Primokiz pentru a dezvolta la nivelul comunităților locale rețele puternice de organizații și actori din domeniul public și privat, cu scopul de a elabora împreună o viziune de viitor privind furnizarea de servicii de educație timpurie.  

Proiectul are și o componentă de sporire a calității serviciilor educaționale existente, componentă în cadrului căreia s-a desfășurat un program de formare continuă în perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.

Printre participanți s-au aflat și educatoarele de la Grădinița Ursulețul Martinel – nivel preșcolar al Liceului Tehnologic Dărmănești. Pornind de la provocările zilnice de la grupă,  acestea au propus echipei CEDP Step by Step ca în formările viitoare să fie abordate noi teme precum Managementul clasei, Implicarea părinților, Dezvoltarea socio-emoțională a copiilor în primii ani de viață, Asigurarea unor tranziții de succes între nivele de educație.

România crește cu tine este implementat de Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, împreună cu Asociația Internațională Step by Step, Reprezentanța UNICEF în România și Ministerul Educației Naționale în 22 de comunități din județele Bacău și Brașov.