Zărnești: “România crește cu tine” scoate la iveală triplarea natalității și necesitatea înființării de creșe

Analiza de situație realizată la Zărnești în cadrul proiectului România crește cu tine a adus în atenția autorităților locale cifre îmbucurătoare și, paradoxal, îngrijorătoare: în anul 2019 natalitatea a crescut de 3,5 ori față de anul precedent, înregistrându-se nu mai puțin de 392 de nașteri, în timp ce localitatea nu poate oferi proaspeților părinți niciun serviciu de educație timpurie antepreșcolară.  

Pentru copiii de până la 3 ani serviciile de educație sunt inexistente, în timp ce, în cele 4 grădinițe publice existente, copii între 2-3 ani pot fi înscriși doar pe cele câteva locuri neocupate de preșcolari.

Mai mult, în orașul Zărnești  există un singur logoped, iar acesta este încadrat la una dintre școli, situație în care copiii preșcolari nu pot beneficia de servicii de terapie de limbaj, decât într-o măsură foarte mică. Potrivit studiului de situație România crește cu tine, din peste 100 de copii identificați anual cu deficiențe de limbaj, doar 40 beneficiază de programe de terapie.

Același studiu arată și că părinții nu sunt implicați în viața grădiniței sau a școlii, fiind împiedicată astfel creșterea competențelor parentale.

 

România crește cu tine mobilizează comunitatea din Zărnești

 

După prezentarea concluziilor cercetării România crește cu tine,  primarul Alexandru Igrișan și echipa locală a proiectului au conturat deja primele direcții pentru acțiunile viitoare.

În primul rând vor fi accelerate eforturile pentru reabilitarea unui spațiu existent și transformarea lui în spațiu pentru creșă (parter) și grădiniță (etaj).  Procesul este în derulare și a fost depusă documentația pentru reabilitarea clădirii.

Pe de altă parte autoritățile locale au fost de acord că trebuie angajat încă un logoped pentru a răspunde nevoii identificate în comunitate.

Folosind resursele existente – Biblioteca și Clubul Copiilor – vor fi create servicii complementare pentru antepreșcolari, iar comunitatea locală e decisă să asocieze evenimentele în aer liber (târguri, festivaluri, zilele localității) cu organizarea unor activități de informare pentru părinți.

La Zărnești, echipa locală România crește cu tine este coordonată de Cristina Trufășilă, iar facilitator local este Mariana Boicu. Datele care au stat la baza studiului România crește cu tine  au fost culese de la autorități locale și județene, beneficiarii serviciilor de educație timpurie, sănătate și domeniul social, începând cu vara anului 2019.  Au fost organizate focus grupuri și interviuri și aplicate 286 de chestionare.  

Proiectul România Crește cu Tine – Educația timpurie o investiție în viitor folosește un demers unic – abordarea Primokiz pentru a dezvolta la nivelul comunităților locale rețele puternice de organizații și actori din domeniul public și privat, cu scopul de a elabora împreună o viziune de viitor privind furnizarea de servicii de educație timpurie.

România crește cu tine este implementat de Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, împreună cu Asociația Internațională Step by Step, UNICEF România și Ministerul Educației Naționale în 22 de comunități din județele Bacău și Brașov.