ZOOMtelier: Instrumente pentru observarea copiilor preșcolari

47 de profesioniști din serviciile de educație timpurie ni s-au alăturat joi, 18 februarie 2021 într-un nou Zoomtelier, organizat la 8 zile de la redeschiderea grădinițelor. Temele abordate în efortul de a crește profesori reflexivi pentru educația timpurie au inclus: Instrumente pentru observarea copiilor preșcolari și Asigurarea sării de bine în instituțiile preșcolare.

Prima parte a Zoomtelierului a abordat necesitatea observării și a exemplificat instrumente diverse pentru observarea comportamentelor copiilor, înregistrarea eficientă a datelor, în vederea prelucrării lor în echipa de educatoare, astfel încât să se poată realiza o proiectare în acord cu interesele și nevoile copiilor. Intervențiile teoretice au fost însoțite de exemple de instrumente de observare folosite la grupe în această perioadă (liste de verificare, înregistrări narative) de către formatoare ale Centrului Step by Step; acestea au fost completate de intervenții ale colegelor participante, profesori pentru învățământ preșcolar și directori ai grădinițelor din județele Brașov și Bacău, înscrise în proiectul România crește cu tine – Educația timpurie o investiție în viitor.

Au fost apreciate de către participante în mod special exemplele de instrumente focalizate pe autoevaluarea propriului comportament, mai ales în această perioadă în care, respectarea regulilor sanitare reprezintă măsura sănătății fiecărei instituții.

Partea a doua a Zoomtelierului s-a concentrat pe practici de realizare a stării de bine a copiilor, profesorilor și a părinților, în context pandemic, ca cel pe care îl trăim, deziderat care reprezintă o provocare în sine. Determinarea construirii constante a unei atmosfere prietenoase, care să faciliteze învățarea, este motivată de cuvintele și trăirile copiilor la întoarcerea în grădiniță.

Cu ce cuvinte puteți caracteriza primele zile de grădiniță din perspectiva copiilor?

La finalul celor 2 ore, fiecare dintre participante a putut lua cu sine, pentru o nouă săptămână de grădiniță, alte bune practici care să-i completeze propriul portofoliu și să aducă bucurie și învățare pentru întreaga comunitate!