25 de ani de Step by Step, sărbătoriți la Canal 33

Televiziunea Canal 33 a  marcat împlinirea a 25 de ani de aplicare în România a Alternativei Step by Step printr-o ediție specială a emisiunii realizate de Alice Năstase Buciuta, Marea Dragoste. Invitate în studio au fost Cristiana Boca și Adriana Dobrițoiu, experte în educație timpurie în cadrul Centrului Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională.

 

Cristiana Boca, coordonatoarea Departamentului Educație Timpurie, a arătat că una dintre schimbările majore aduse de Step by Step este cea a atmosferei din clasă: “Eu cred că am schimbat atitudinea și atmosfera din clasă. Gândiți-vă la clasele tradiționale sau clasele în care am învățat noi cu ceva timp în urmă, în care predarea era de obicei frontală, exista o catedră, exista un cadru didactic care livra, care preda, care îi învăța pe ceilalți.  Clasele step by step sunt un fel de stup, cu zumzet, pentru că în fiecare centru este un grup de copii care învață, cu niște sarcini sau cu niște materiale pregătite anterior de către educatoare sau învățătoare. Atmosfera este una de studiu, una în care individualizarea – principiu pe care noi îl promovăm – își găsește cu adevărat locul. Nu poți să realizezi o educație individualizată în condițiile în care tu stai în fața clasei și te adresezi unui grup de peste 20 de copii.  În momentul în care lucrezi pe grupuri, lucrezi cu copii cu un număr mai restrâns de copii, iar aceștia migrează dintr-un centru în celălalt, încercând să își descopere și interesele și să își exerseze și abilitățile, atunci atmosfera din clasă este complet alta”, a subliniat Cristiana Boca.

 

Adriana Dobrițoiu, coordonatoarea Departamentului Învățământ primar,  a amintit că introducerea Alternativei Step by Step a însemnat și o schimbare de atitudine la nivelul sistemului de învățământ:

Această schimbare de atitudine a ajutat foarte mult nu numai copiii, dar a ajutat foarte mult și la creșterea profesională a cadrelor didactice, a directorilor de școală care au început, în mod temerar, în 1995, aplicarea alternativei în clase de învățământ primar, i-a ajutat și pe inspectorii școlari de la momentul respectiv să facă primul pas spre reformă. Au fost niște ani și niște experiențe unice”, a spus Adriana Dobrițoiu.