50 de minute DOAR pentru copilul tău – Recomandările experților
Traversăm o perioadă foarte dificilă în care, probabil, atenția ne este absorbită de știri. Mai mult, poate exista tentația să considerăm că dacă ne jucăm cu copilul în timp ce urmărim știri, vom satisface nevoia celui mic de atenție. Este adevărat că și prezența în apropierea copilului este foarte importantă, dar e nevoie de mult mai mult.
Încearcați să stabiliți un interval special de timp doar pentru dumneavoastră și copil, în fiecare zi. Cel puțin 50 minute din timpul dumneavoastră, oferiți-le complet copilului, fără să fiți atent/ă sau să faceți altceva.
Recomandările experților Centrului Step by Step pentru stimularea copiilor de până la 3 ani
Limitați factorii care distrag atenția copilului. Închideți televizorul, radioul și chiar telefonul mobil. (Telefonul mobil poate fi depozitat într-o cutie la intrarea în casă de toți membri familiei, într-un interval de timp agreat împreună). Dacă în casă este prea mult zgomot, încercați să-l reduceți închizând ușile sau ferestrele.
Lasați copilul să aleagă jucăria cu care vrea să se joace. Poate să aibă la dispoziție, pe covor, două-trei jucării diferite. Puteți să vă jucați cu jucării, să alegeți să cântați diferite cântece sau să vă uitați pe cărți.
Stați față în față cu copilul, la același nivel cu el. Puteți sta pe covor sau pe un fotoliu, e important însă să fiți la același nivel.
Urmăriți ce vrea copilul să facă cu jucăria respectivă. Încearcați să intrați în jocul lui ca să dezvoltați ceea ce face. Dacă cel mic nu știe ce să facă cu jucăria, este nesigur în gesturile lui, aratați-i fără să folosiți un limbaj foarte complex.
Reformulați și adăugați la ce spune copilul. Folosiți fraze simple. De exemplu, dacă cel mic spune rață, puteți reformula: Da, rața înoată.
Folosiți cuvinte simple pentru a descrie ce se întâmplă. Puneți accent pe cuvintele noi, de exemplu, Uite, rostogolești mingea! sau Așa frămânți coca/plastilina.
Folosiți onomatopee și cuvinte cu o rezonanță distractivă pentru copii: Brrrr!, Pleosc!, Zbang!, Hop!.
Încercați să nu adresați prea multe întrebări când deja cel mic știe răspunsul. Mai util este să transformați întrebarea într-un comentariu. De exemplu, în loc să spuneți Ce faci aici?, puteți comenta: Acum pregătești prânzul/cina.
Oferiți copilului gesturi de apreciere și iubire permanentă. Puteți să face acest lucru utilizând expresii faciale, îmbrățișări sau adresându-i cuvinte de apreciere.