Ce putem face când #StămAcasă cu preșcolarii
Într-o perioadă care ne pune la încercare din punct de vedere fizic, psihic și moral, copiii rămân marea bucurie și marea provocare. Cum ar trebui să ne organizăm, cum putem să-i implicăm pe copii, astfel încât timpul petrecut acasă să fie reținut de ei ca o perioadă de conectare cu părinții, mai mult decât despre coronavirus și panică? Cum îi ajutăm pe copiii preșcolari să depășească aceste zile?
Expertul în educație timpurie Cristiana Boca le oferă câteva sugestii părinților care au copii preșcolari.
Stăm acasă, timpul se dilată. Putem sau nu să facem ce vrem, când vrem?
Copiii au nevoie de reguli și rutine și dacă stau acasă/ în casă toată ziua. Așa că putem stabili un program de trezire, mese, activitate, joacă și odihnă, de comun acord între adulții din casă și împreună cu copiii. Chiar dacă nu plecăm din casă, ne trezim, ne spălăm, ne schimbăm, luăm micul dejun șamd. Adultul este cel care dă tonul și modelează aceste comportamente. Nu vrem să încurajăm copilul să stea în pijama toată ziua, ci vrem să avem o viață deplină în care să satisfacem nevoile și interesele copiilor, mai ales indoor.
Cum îi implicăm pe copii în viața de zi cu zi a casei?
Curiozitatea naturală a copiilor preșcolari și nevoia lor de activitate poate fi satisfăcută prin implicarea lor în activitățile casnice. Faceți supă? Implicați copiii în curățarea morcovilor sau a cartofilor folosind un curățător special pentru legume și fructe. Pregătiți o salată? Copiii pot rupe frunzele de salată în bucățele, pot tăia legumele mai moi, precum dovlecelul sau castravetele. Vă gândiți să pregătiți un salam de biscuiți? Copiii pot mărunți biscuiții și pot amesteca ingredientele. Și sandvichurile pot fi mai vesele atunci când feliile sunt unse de către copii. Notă: Atunci când copiii mânuiesc instrumente/unelte reale, cum ar fi un cuțit de bucătărie (cu lama neascuțită) sau curățătorul de legume, trebuie să fie supravegheați și să vă asigurați că știu cum să le folosească. Și alte activități în gospodărie pe parcursul zilei pot fi desfășurate în tandem. Copiilor le face mare plăcere să pună în pereche șosetele, sau să împăturească haine.
Ce activități simple, cu materiale la îndemână, putem să le propunem copiilor?
Copiii preșcolari au nevoie să-și foloseasă mâinile și în alte activități, exersând astfel motricitatea fină și întărind mușchii mâinii. Asfel, activitățile de pictură, desen, imprimare, nu ar trebui să lipsească din programul zilei. Dacă reușiți să organizați un mediu de lucru în care copiii să se poată desfășura, ușor de curățat după activitate, vă puteți asigura multe momente de liniște. Copiilor le plac tablourile realizate pe suprafețe mari. Puteți alege să lipiți o coală mare de hârtie pe ușă, iar tabloul să se realizeze pe verticală. Desenele cu diferite culori cerate pot fi completate apoi lipind bucăți de hârtie colorată sau chiar de șervețele cu diverse imprimeuri. Vreți să lucreze la masă? Copiii pot realiza imprimări folosind diverse culori (goașe stoarse pe o planșetă) și materiale aflate la îndemâna oricui: dopuri de plută, bețișoare de curățat urechi, bureți de diverse forme. Preșcolarii mai mari vor să elaboreze un tablou în ton cu anotimpul? Puneți-le la dispoziție o periuță de dinți și pot picta cu ea pajiștea sau cerul. Pentru a realiza lalale de pildă, imprimarea cu dinții unei furculițe este foarte reușită! Nu uitați însă că dactilopictura/ pictura cu degetele este cea mai îndragită! La fel și înșiratul de mărgele pe sfoară, (mai mari sau mai mici în funcție de vâsta copiilor) sau chiar de paste (pene – de dorit expirate și pictate în avans !) îi pot ține pe copii ocupați și pot avea ca rezultat spectaculoase lănțișoare sau brățări de înveselit mămici, tătici și bunici!
Ce putem face atunci când nu există o cameră separată pentru copil?
Este important să ne gândim că mediul funcționează ca un educator, așa că este timpul să ne întrebăm: Copilul meu are un spațiu/ un colț al lui? Nu e nevoie să fie o cameră, ci un spațiu organizat pentru copil. E important dacă cel mic are jucării, resurse la îndemână, sau trebuie să mă solicite de fiecare dată când are nevoie de ceva. Cărțile sunt la îndemâna copilului meu? Am stâns într-o cutie câteva elemente de recuzită dacă vrea să se joace de-a polițistul, de-a pompierul, de-a prințesa sau de-a eroinele salvatoare?
Copiii vor tot timpul lucruri noi. Cum ținem pasul?
La vârsta mică, cei mai importanți pentru copii, suntem noi, părinții. Copiilor le place să se joace împreună cu părinții, iar interesul pentru un obiect sau un joc se poate pierde repede. De aceea este important să schimbăm materialele, astfel încât să le menținem interesul. Materialele și jocurile trebuie introduse pe rând. Multe jocuri pot fi confecționate împreună, precum jocuri de memorie (folosind imagini din două reviste identice, sau perechi de fotografii), puzzle-uri (folosind imagini cartonate pe care le tăiați în diverse forme, în funcție de vârsta copilului: 9, 12, 16, 30 piese).
Cum le consumăm copiilor din energia nelimitată atunci când petrecem tot timpul în interior?
Mai ales pentru că stau în casă, copiii au nevoie de mișcare. Gimnastica de dimineață o putem face împreună, iar exercițiile de tip abdomene, genuflexiuni sau flotări pot fi presărate pe tot parcursul zilei, mai ales atunci când copiii dau semne că au nevoie de ele. Copiilor le place să danseze, iar muzica poate fi acompaniată de eșarfe, pampoane, stegulețe, panglici sau clopoței. Dacă alegeți să dansați ascultând cântece cu ritmuri diferite, vă puteți relaxa împreună.
Când le citim copiilor?
Trebuie să citim împreună în fiecare zi, chiar de mai multe ori pe zi: înainte de odihna de după amiaza, atunci când copiii au nevoie să se calmeze. Brațele unui adult care citește povești sunt cele mai confortabile. Cititul hrănește imaginația și e asociat cu conectarea, cu momentele plăcute. Copiii au cărțile lor preferate, pe care vor să le citim de nenumărate ori. E important să formăm obiceiuri în aceste zile și să le menținem. Copiii pot fi implicați nu numai în alegerea cărții, dar și în lectură. Nu uitați să faceți întotdeauna conexiuni cu realitatea.
În această perioadă timpul cu copilul în casă poate fi petrecut alternativ de adulții din locuință. Pentru că sunt treburi casnice de făcut, dar și pentru că mulți adulți lucrează de acasă, copiii pot fi în atenția câte unui adult, pe rând.
Citește și