Acțiunea Generația Alpha
Luni, 16 septembrie 2030
E prima zi de școală, TOȚI copiii merg la creșă și grădiniță.
Fiecare copil are garantat un loc în creșă și grădiniță, unde trăiește experiențe care îi construiesc încrederea în sine și în lume.
Pentru prima oară în 50 de ani, suntem pregătiți să nu mai pierdem încă o generație pe drum, respectându-le copiilor noștri dreptul la educație din prima zi de viață.
În 2030, fiecare părinte știe că are un loc în creșe și grădinițe pentru copiii săi, fără să trebuiască să se mute în alt oraș, fără cheltuieli mari și fără sacrificii uriașe. Toate creșele și grădinițele oferă servicii de calitate și un mediu în care cei mici își pot atinge potențialul.
În 2030, totul este posibil pentru copiii noștri, pentru că atât societatea, cât și statul au înțeles că o educație de calitate, încă de la naștere, înseamnă curiozitatea de a explora, bucuria de a învăța, o adolescență plină de încredere și depășirea cu mai multă ușurință a obstacolelor din viața de adult.
În 2030, suntem părinți mai fericiți, mai liniștiți și mai implicați, pentru că acum ne bucurăm de echilibrul între viața de familie și viața profesională. Fără sacrificii și presiune, reușim să le oferim copiilor un mediu care îi susține să crească frumos. Această generație are un start bun în viață.
Copiii care merg azi în prima lor zi de creșă vor fi generația de adulți la care am visat cu toții, una căreia nu-i mai este frică să vorbească și să-și exprime sentimentele, o generație care își atinge potențialul, își depășește limitele și construiește o societate prosperă. Dar…
Nu suntem încă în 2030! E abia finalul lui 2021, iar până în prezent, eforturile asociațiilor Centrul Step by Step și ReadyNation Ro au contribuit la prima parte a schimbării.
Acum România are:
- Curriculum de educație timpurie pentru toate creșele și grădinițele;
- Standarde de calitate pentru serviciile de educație și îngrijire pentru copii;
- Legislație care garantează un loc în grădiniță fiecărui copil, începând din grupa mare;
- Educația timpurie ca prioritate în Strategia Națională de Apărare a Țării;
- Program Național pentru Construirea de creșe;
- Finanțare pentru educația antepreșcolară începând cu 2021, similară celei pentru grădinițe și școli;
- O lege (suspendată) prin care poate acorda credit fiscal companiilor ai căror angajați au copii in servicii de creșă si grădiniță pentru plata acestor servicii.
În România, se conturează o majoritate a celor care luptă pentru garantarea accesului la educație timpurie fiecărui copil din țară.
Trebuie să susținem această majoritate pentru că în România lui 2021, doar 3 % dintre copii merg la creșă, rata de părăsire timpurie a școlii este puțin peste 15 % și doar jumătate dintr-o generație ia Bacalaureatul.
Altfel spus, dintr-o generație de 200.000 de copii, doar jumătate pot spera la locuri de muncă bine plătite.
Trebuie să luăm măsuri acum, pentru a nu mai pierde încă o generație.
ReadyNation Ro și Centrul Step by Step demarează, împreună, Acțiunea Generația Alpha!
Acționăm în beneficiul copiilor pentru educatori-puericultori bine pregătiți, finanțarea serviciilor de îngrijire și educație timpurie, infrastructură și asistență tehnică în comunități pentru dezvoltarea copilăriei timpurii.
Donează pentru ca toți copiii să aibă un start bun în viață!
Fiecare leu pe care îl investim azi în educația timpurie, va ajuta România să câștige alți 13 lei în următorul an. Acum este momentul să investim.
Banii tăi vor susține actiuni care să dezvolte pregătirea continuă a profesioniștilor din serviciile destinate copilăriei timpurii, creșterea dezirabilității profesiei de educator puericultor, dezvoltarea infrastructurii, finanțarea serviciilor și asistență tehnică în comunitate.
Infrastructura
Trebuie să construim creșe noi. În România există o singură creșă în mediul rural, iar din 780.000 de copii cu vârste până la 3 ani, doar 22.000 merg la creșă. Pentru ca fiecare copil să aibă garantat un loc într-un serviciu pentru copilăria timpurie, fie creșă, grădiniță sau serviciu complementar, este nevoie de presiune publică, alocări de fonduri și mecanisme favorabile pentru investiții comunitare sau private.
Finanțarea serviciilor
Serviciile de educație timpurie sunt deopotrivă servicii de educație, de îngrijire, protecție și nutriție sănătoasă. Creșele, grădinițele și serviciile complementare trebuie privite ca un sistem unitar, integrat, incluziv și de calitate, garantat de stat printr-o legislație coerentă și corectă. Serviciile publice trebuie să existe acolo unde e nevoie de ele și să fie de calitate.
Asistență tehnică în comunitate
Comunitățile trebuie să devină prietenoase cu copiii. Fiecare comunitate are nevoie de sprijin ca să găsească cele mai eficiente servicii pentru copilaria timpurie, în care copiii să crească frumos și să-și atingă potențialul.
Profesia de educator puericultor
Odată devenită prioritate națională, educația timpurie are nevoie de profesioniști. Oameni care își doresc să crească oameni. Trebuie să facem din profesia de educator puericultor o profesie dezirabilă, bine plătită și bine văzută în societate.
Liceele pedagogice trebuie susținute să găsească resurse educaționale, financiare și de energie pentru a atrage, motiva și pregăti absolvenți capabili să preia slujbe în serviciile nou create.
Pregătirea continuă
Angajații creșelor sunt un fel de părinți profesioniști. De aceea, ei trebuie valorizați ca atare, oferindu-li-se posibilitatea de a se dezvolta profesional în ritm cu noile descoperiri ale neurosțiințelor și rezultatelor cercetărilor din psihologia și pedagogia copilului prin cursuri și schimburi de buna practică.