Bebbo, aplicația UNICEF pentru îngrijirea copiilor mici, disponibilă și în România

Senatul României și Reprezentanța UNICEF în România, împreună cu Centrul Step by Step, au lansat aplicația mobilă de educație parentală Bebbo în limba română, concepută pentru a sprijini părinții și alte persoane care se ocupă de  creșterea și îngrijirea copiilor cu vârste cuprinse între naștere și 6 ani. 

Aplicația pe care am lansat-o astăzi în limba română este un instrument ușor de folosit, accesibil și adaptat timpului în care trăim. Am instalat-o și o folosesc zilnic de câteva săptămâni, timp în care am descoperit o mulțime de lucruri utile și valoroase. Este un instrument de un real ajutor părinților în primii ani de dezvoltare a copiilor, un adevărat specialist online pe care te poți baza, și un instrument care te ajută să monitorizezi creșterea copiilor, controalele medicale sau vaccinările. Senatul României sprijină această inițiativă și continuă să lucreze cu partenerii săi pentru toți copiii din România”, a afirmat Alina Gorghiu, Președinte al Senatului.

Aplicația Bebbo este gratuită și oferă părinților sfaturi de specialitate cu privire la o gamă largă de aspecte legate de sănătatea și dezvoltarea copilului, de la nutriție și alăptare la învățarea timpurie și valoarea jocului, parentingul receptiv, protecție și siguranță. Bebbo include, de asemenea, îndrumări specifice pentru părinți și îngrijitori cu privire la modul în care să se îngrijească de propria sănătate. Bebbo poate fi descărcat gratuit și instalat în câteva secunde prin Google Play sau App Store. Până în prezent, la nivel regional, aplicația este folosită de peste 100.000 de utilizatori.

România se confruntă cu o scădere a natalității fără precedent și de aceea am demarat un proiect amplu de sprijinire a cuplurilor infertile. Însă, natalitatea trebuie să crească sănătos, iar părinții au nevoie de sprijin și după ce vine un copil pe lume. Pregătim un important pachet legislativ pentru susținerea familiilor. Pentru un părinte la început de drum orice sprijin este important. Am avizat deja introducerea meseriei de specialist în lucru cu părinții, iar de luna aceasta se va regăsi în Clasificarea ocupațiilor din România. Un instrument digital gratuit precum Bebbo, realizat de specialiștii UNICEF, este util atât pentru părinți, cât și pentru cei care lucrează cu cei mici. Susțin orice instrument sau inițiativă care vine în sprijinul părinților, dar și a profesioniștilor din sistemul de protecție a copilului”, a declarat Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Însoțindu-i pe părinți în primii ani de viață ai copiilor lor, Bebbo include, de asemenea, funcții care le permit adulților să urmărească principalele etape de dezvoltare și să înregistreze creșterea, vaccinările și controalele medicale. Conținutul – articole, clipuri video, idei de jocuri și activități, rețete și multe altele – a fost dezvoltat și validat la nivel internațional de UNICEF, fiind tradus și adaptat în România de experții Centrului Step by Step.

Bebbo este un ajutor important pentru părinții români de a le oferi copiilor o îngrijire mai bună, mai informată, pentru ca aceștia să se dezvolte armonios în primii ani de viață. Mereu la îndemână, Bebbo are un conținut de calitate și extrem de divers. Primii ani de viață ai copiilor sunt esențiali pentru dezvoltarea viitorilor adulți, iar UNICEF își reafirmă angajamentul de a lucra, împreună cu partenerii, pentru ca toți copiii din România să se poată bucura de o educație timpurie de calitate, susținându-i pe părinți și pe cei care lucrează cu copii în importanta lor misiune”, a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.

La rândul său, Carmen Lică, directoarea executivă a Centrului Step by Step, a declarat că „Efortul investit de experții Centrului Step by Step în traducerea aplicației și adaptarea conținuturilor la realitatea locală face parte din misiunea asociației de a dezvolta servicii pentru copilăria timpurie. Diversitatea conținuturilor ajută la crearea a numeroase contexte de învățare și îi sprijină pe părinți și pe profesioniști inclusiv cu recomandări de activități pentru cei mici. Într-o epocă a tehnologiei, această aplicație este partenerul ideal pentru cei care caută informații în mediul digital și vor să aibă certitudinea că informația pe care o primesc este verificată și, în cazul Bebbo, validată de  medici, psihologi și educatori.”

Salut această inițiativă și mă bucură să văd că există astfel de proiecte care încurajează și sprijină părinții și oferă informații utile. Sper ca tot mai multe organizații și instituții să dezvolte instrumente digitale educaționale utile și accesibile tuturor, așa cum este cazul aplicației lansate astăzi”, a declarat Silvia Dinică, Președinte al Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie și membru al grupului de prietenie Copii – Senatori.

Aplicația Bebbo dezvoltată de UNICEF funcționează ca un mic specialist de buzunar care este oricând la îndemâna părinților. M-am bucurat să regăsesc conținut personalizat în funcție de vârsta și nevoile de dezvoltare ale copilului, jocuri care sprijină dezvoltarea socio-emoțională și cognitivă a copilului și ajută la formarea abilităților lingvistice, a abilităților de comunicare și a abilităților motorii. Toate aceste activități vor pregăti copilul pentru creșă și grădiniță și vor complementa activitățile de acolo”, a afirmat Florian Lixandru, Secretar de stat în cadrul Ministerului Educației.

Bebbo a fost dezvoltată la nivel regional de către UNICEF cu sprijinul Agenției Austriece pentru Dezvoltare și al Uniunii Europene și este disponibilă în alte 14 țări din Europa și Asia Centrală.