Centrul Step by Step a lansat PRIMOHUB, un serviciu complementar destinat copiilor și părinților

PRIMOHUBserviciu complementar destinat copiilor și părinților – a fost lansat în comunități din județele Bacău (Bacău, Onești, Moinești, Buhuși, Berești-Tazlău, Dărmănești, Dofteana, Poduri) și Brașov (Codlea, Budila, Tărlungeni, Râșnov).

În contextul numărului limitat de servicii de îngrijire și educație destinate copiilor mai mici de 3 ani sau a locurilor limitate din grădinițele cu program prelungit, cele 12 comunități au realizat în cadrul proiectului România crește cu tine o analiză a nevoilor în care au fost identificate puncte de sprijin și vulnerabilități, folosind PrimoKizmetodologia elvețiană de dezvoltare a copilăriei timpurii în comunitățile locale.

Astfel a fost inițiat PRIMOHUB, serviciu complementar de educație timpurie, menit să stimuleze dezvoltarea potențialului copiilor potrivit nevoilor lor și familiilor din care provin.

Echipele de acțiune din cele două județe s-au întâlnit în zilele de 6 și 7 septembrie 2021 pentru a discuta despre organizarea serviciului în spațiile identificate la nivelul fiecărei comunități și debutul activităților cu copiii și familiile lor, folosind dotările primite de la Centrul Step by Step în perioada iulie-august 2021. Până la începutul lunii octombrie, în funcție de dinamica proprie fiecărei localități, toate serviciile PRIMOHUB vor deveni accesibile membrilor comunităților.

În funcție de nevoile și decizia comunității, prin echipa de acțiune care implementează serviciul, PRIMOHUB crește accesul la educație al copiilor proveniți din comunități vulnerabile și a celor sub 6 ani care nu frecventează un serviciu standard; dezvoltă competențele parentale ale membrilor comunității; consolidează și extinde competențelor educatorilor, managerilor sau cooperarea intersectorială pentru copilăria timpurie.

Metodologia PrimoKiz introduce o abordare a educației și îngrijirii în copilăria timpurie bazată pe rețele, în scopul stabilirii unei politici cuprinzătoare pentru copilăria timpurie care să asigure impactul optim al programelor de înaltă calitate pentru copii și părinți. Metodologia PrimoKiz a fost creată de Fundația Jacobs, iar dreptul de utilizare și implementare în România aparține exclusiv Centrului Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională.