La Cluj-Napoca, personalul din creșe beneficiază de primul program de formare continuă integrată din România

Centrul Step by Step a lansat la Cluj-Napoca un program pilot de formare continuă integrată pentru educatori – puericultori, personalul de îngrijire, de asistență medicală și de conducere din creșe.

Pedagogia  educației timpurii. Implementarea noului curriculum” este primul program de acest tip din România și de el beneficiază întreg personalul din toate cele 18 creșe ale municipiului Cluj-Napoca.  

Sesiunile față în față sunt găzduite de Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, cu sprijinul Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România, iar programul este finanțat de Centrul Step by Step.  

Prezent la deschiderea programului, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a subliniat rolul decisiv al educatorului puericultor în dezvoltarea creativității copiilor și necesitatea generalizării „abordării educaționale pozitive” în educația timpurie.

La prima sesiune față în față a programului au participat 66 de profesioniști din creșele clujene – educatori puericultori, asistente medicale, îngrijitoare copii, coordonatoare creșă și jurist.

Temele prezentate au acoperit Educația Timpurie-Delimitări conceptuale și beneficii , temă susținută de directoarea Centrului Step by Step, Carmen LicăDezvoltarea copilului de la naștere la trei ani. Argumente din neuroștiințe, temă susținută de Mircea Bertea, președintele ANLPC și director al colegiului gazdă, Reglementări legislative, Drepturile copilului, temă susținută de Cristiana Boca, coordonatoarea Departamentului de Educație Timpurie al Centrului Step by Step.

Aspectele teoretice au fost completate de activități interactive privind implementarea de bune practice, vizionări de filme pedagogice, dezbaterea în jurul acestora facilitând învățarea participativă și schimbul de experiență.

Cursul va continua cu sesiuni de formare online sincron și asincron în timpul săptămânii , urmând ca în următoarele 2 weekenduri să continue în programul față în față.