România creşte cu tine – Primokiz knowhow Workshop

Bucureștiul a găzduit în zilele de 23 și 24 octombrie cea de-a treia întâlnire de lucru cu participare internațională PRIMOKIZ knowhow – Transfer Workshop, dedicată facilitatorilor și coordonatorilor din proiectul România creşte cu tine – Educaţia timpurie o investiţie în viitor.

Scopul central al întâlnirii de lucru a fost acela de a face o analiză a progresului realizat în derularea procesului Primokiz în fiecare dintre cele 22 de comunități și de a discuta elaborarea raportului privind analiza de situație realizată la nivel local.

La finalul întâlnirii, Mihaela Ionescu, director de programe al Asociației Internaționale Step by Step, a declarat că a fost o onoare și o plăcere să lucreze cu profesioniștii prezenți:

“Un atelier cu adevarat de lucru in care am avut marea placere sa constatam ca in decursul cel putin al celor ultime sase luni, s-au constituit echipe valoroase la nivelul celor 22 de comunitati, care au ca reper principal stransa cooperare intre reprezentatii diverselor tipuri de servicii destinate copilariei timpurii. Reflectia, gandirea critica si strategica si schimbul de experienta intre coordinatorii locali si facilitatorii zonali din proiect au stat la baza discutiilor din cadrul acestui atelier. O onoare si mare placere sa lucrezi cu astfel de profesionisti.”

Martine Scholer, expert Primokiz Elvetia, a apreciat rapiditatea cu care abordarea Primokiz a fost însușită de către participanții în proiect: “Am fost foarte impresionată de implicarea și seriozitatea muncii depuse de facilitatori și coordonatori. În câteva luni și-au însușit complet abordarea Primokiz și au o abordare profesională a lucrului în echipă, în sectoarele lor profesionale, pentru a-și atinge țelul comun. În cele două zile de discuții, nivelul de energie, reflecțiile și contribuțiile active ale participanților au fost impresionante și sper că deschiderea și  hotărârea dovedite îi vor ajuta să depășească barierele care ar putea apărea pe parcurs.”

Desfășurată la Hotelul Double Tree by Hilton, întâlnirea a fost susținută de Mihaela Ionescu (ISSA), Martine Scholer (Fundația Jacobs) și Cristiana Boca (CEDP Step by Step) și au participat 22 coordonatori locali, 7 facilitatori zonali si 1 facilitator judetean.

 

Despre România Crește cu Tine – Educația timpurie o investiție în viitor

 

Proiectul România Crește cu Tine – Educația timpurie o investiție în viitor va contribui la dezvoltarea politicilor publice menite să susțină accesul și participarea tuturor copiilor (de la naștere la 6 ani) la educație timpurie incluzivă și de calitate.

 

România Crește cu Tine folosește un demers unic – abordarea Primokiz și se concentrează asupra procesului de a dezvolta la nivelul comunităților locale a unor rețele puternice și cuprinzătoare de organizații și actori din domeniul public și privat, din sectoarele educației, îngrijirii și protecției copilului cu scopul de a elabora împreună o viziune de viitor privind furnizarea de servicii de educație timpurie.

Astfel, pe baza unei analize de situație realizate la nivelul fiecărei comunități vor fi încorporate în strategiile locale, urmând a fi implementate, servicii de educație și îngrijire timpurie complementare (ca de exemplu: creșa din container, cortul cu jucării, grupuri de joacă și stimulare) sau vor fi adaptate serviciile existente pentru a veni în întâmpinarea nevoilor identificate și a crește calitatea serviciilor de educație timpurie incluzivă în beneficiul tuturor copiilor.

Proiectul este unul pilot ale cărui rezultate și lecții învățate vor fi replicate la nivel național și european.

România crește cu tine – Educația timpurie o investiție în viitor este derulat în perioada 2018-2022,  în câte 10 comunități din județele Brașov și Bacău și în București, de Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, în parteneriat cu Asociația Internațională Step by Step, Reprezentanța UNICEF în România și Ministerul Educației Naționale.

Proiectul este implementat cu sprijinul financiar al Fundației Jacobs și al Fundației Botnar – Elveția.