Jacobs Foundation – ISSA – Centrul Step by Step, un parteneriat de succes pentru scalarea Primokiz
Christopher Goodman, manager de program la Fundația Jacobs, reflectă într-un interviu asupra implementării metodologiei Primokiz în România de către Centrul Step by Step, deținătorul exclusiv al licenței, prin intermediul ISSA.

De ce a decis Fundația Jacobs să acorde licența privind metodologia Primokiz către ISSA?
Christopher Goodman: După ce am implementat metodologia Primokiz în Elveția și am predat-o cu succes unui partener pentru a fi implementată în a doua fază, scopul nostru este de a extinde impactul Primokiz prin valorificarea punctelor forte ale Asociației Internaționale Step by Step (ISSA) ca rețea și astfel punerea la dispoziție a metodologiei la nivel mondial. Recunoscând experiența de lungă durată a ISSA în domeniul copilăriei timpurii, la sfârșitul anului 2018, Fundația Jacobs și ISSA au semnat un contract de acordare a licenței Primokiz către ISSA cu scopul de a face metodologia disponibilă pentru tot mai multe țări, sporind impactul acesteia.
Ce reprezintă inițiativa România Crește cu Tine pentru agenda de dezvoltare a copilăriei timpurii și de ce a decis Fundația Jacobs să o susțină?
Christopher Goodman: Parteneriatul nostru a început prin utilizarea metodologiei Primokiz într-un proiect experimental, iar acest proiect de început este implementat împreună cu Centrul Step by Step. Împreună cu ISSA, am fost foarte încrezători că aceștia au fost partenerii potriviți pentru acest proiect și pentru implementarea proiectului România Crește cu Tine (RGwY), pe baza experienței lor și a statului în planul dezvoltării copilăriei timpurii (ECD).
Complexitatea parteneriatului atât la nivel internațional, cât și la nivel național este construită pentru a asigura schimbări de lungă durată pentru copilăria timpurie în România – până la nivel municipal, unde Centrul Step by Step a lucrat din greu cu echipele locale. Aceste echipe locale, unde sunt reprezentați toți factorii interesați ai comunității, au recunoscut metodologia Primokiz ca un instrument foarte inovator și relevant. Metodologia oferă un proces amănunțit și structurat de analiză, reflecție și planificare pentru comunitățile locale pentru a dezvolta o imagine realistă a serviciilor din primii ani la nivel de comunitate, oferind oportunități de revizuire și creștere a strategiilor de dezvoltare locală cu ECD ca plan de investiții prioritar și pe termen lung pentru a crea comunități prietenoase copiilor și familiilor.
Încorporarea acestui proiect de transfer al metodologiei Primokiz într-o altă țară prin proiectul RGwY a oferit cel mai bun context pentru Centrul Step by Step. În acest fel, au putut utiliza manualul Primokiz, au accesat alte resurse furnizate de Fundația Jacobs și vor putea să dezvolte resurse suplimentare pentru a satisface cel mai bine nevoile fiecărei comunități. Centrul Step by Step realizează acest lucru într-un mod care încurajează învățarea și partajarea informației între echipele locale și profesioniștii din 22 de comunități [din județele Brașov și Bacău] care s-au alăturat acum unei comunități de învățare vibrante. Este impresionant modul în care au mobilizat diferiți actori locali, inclusiv comunitatea de afaceri.
Astfel, în ansamblu, această inițiativă reprezintă o rețea reală de parteneri internaționali, naționali și locali care au acceptat să se reunească, nu numai datorită propunerii inovatoare, ci și ca recunoaștere a expertizei disponibile a Centrului Step by Step și ISSA. În parteneriatul nostru mai larg cu ISSA, acest proiect experimental ne ajută să câștigăm experiență pentru a îmbunătăți modul de scalare a metodologiei Primokiz. Pe baza acestei experiențe și a procesului de învățare din colaborarea cu România, Fundația Jacobs a decis să sprijine o inițiativă similară la o scală mai mică, cu un alt membru ISSA – Step by Step Center for Quality Education din Slovenia. Inițiativa Slovenia Crește cu Tine este construită în jurul unor zone și abordări similare pentru implementarea Primokiz.
2020 a fost un an neobișnuit. Ce puteți spune despre modul în care Centrul Step by Step a răspuns provocărilor de pe teren și modul în care pandemia COVID-19 a influențat implementarea?
Christopher Goodman: La fel ca înainte de pandemie, am continuat să primim actualizări și rapoarte regulate cu privire la provocările și progresele înregistrate în implementare. Desigur, au existat unele întârzieri odată cu declanșarea pandemiei. Am fost bucuroși să oferim Centrului Step by Step și ISSA sprijinul necesar. Mai ales, deoarece partenerul din România a fost foarte proactiv, flexibil și inovator în metodologia nevoilor și a oferit sprijin individualizat echipelor locale pentru a continua implementarea chiar și în perioada celor mai stricte măsuri – când grădinițele erau închise, iar comunitățile erau blocate.
Aceștia au menținut o comunicare transparentă și continuă, transferând cunoștințe atât pentru echipele locale, cât și pentru profesioniștii ECD, prin utilizarea creativă a instrumentelor online. De exemplu, profesioniștii ECD au fost invitați să se alăture unei comunități de învățare pe social media și li s-au oferit sesiuni de instruire, diverse resurse practice și mentorat individualizat pentru ca aceștia să continue să susțină învățarea copiilor.
Centrul Step by Step a demonstrat încă o dată că are o echipă foarte puternică și profesională dedicată programului. Abordarea lor extrem de proactivă le-a permis să se adapteze foarte rapid sub restricțiile pandemiei COVID-19 pentru a atinge obiectivele inițiativei. Am fost cu adevărat impresionați de acest lucru!
Și când vine vorba de viitor?
Christopher Goodman: Prin acest parteneriat am învățat deja multe lecții valoroase în România. Experiența acumulată va fi, fără îndoială, împărtășită cu colegii din Slovenia și cu alți membri ai ISSA și extinsă pentru progresul ECD în această parte a lumii.
RGwY este un exemplu de unire a eforturilor și energiilor în sprijinul ECD și poate fi un model al organizațiilor publice, private și societății civile care se reunesc pentru a construi un viitor mai bun pentru copii. Inițiativa din România, împreună cu munca în 22 de comunități, demonstrează faptul că acest lucru este posibil.